Er op uit? Dag van de Groninger Geschiedenis, Ommelander Markt, 4Mijl4You, Kunstmarkt en aardappeloogstfeest

Foto: Publiek Domein

Vandaag bestaat de Dag van de Groninger Geschiedenis 30 jaar, de Ommelander Markt met heerlijke producten, Kunstmarkt Hoornse Wijken, het Aardappelfeest in Hornhuizen en de 4Mijl4You zijn een aantal leuke uitjes deze zaterdag.

Dag van de Groninger Geschiedenis

De Dag van de Groninger Geschiedenis bestaat deze zaterdag 30 jaar en dit evenement wordt feestelijk en uitgebreid gevierd met korte lezingen, theater, livemuziek, een boekenmarkt en nog veel meer. De dag wordt geopend door Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum.

De geschiedenis van de stad en provincie Groningen staat centraal bij alle activiteiten, met aandacht voor het thema ‘Grenzen’.

In de Zuiderhaven liggen historische schepen en op het Cascadeplein staan oude Groninger brandweerwagens.

Ook het Poparchief Groningen bestaat 10 jaar, dit is reden voor dubbel feest en wordt gevierd met een speciaal programma met live-muziek van onder meer van ‘A Fugitive’ en ‘The New Poor’.

Voor kinderen heeft de Dag van de Groninger Geschiedenis voor het eerst dit jaar speciale activiteiten georganiseerd. Zij kunnen bijvoorbeeld genieten van een voorstelling van jeugdtheater Heisa en een rondleiding door het depot van de Groninger Archieven.

De Dag van de Groninger Geschiedenis vindt plaats op zaterdag 8 oktober en is gratis toegankelijk.

Het volledige programma is te bekijken op www.dagvandegroningergeschiedenis.nl

Ommelander Markt

Op de Ommelander Markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal en (h)eerlijk geproduceerd voedsel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.

Lokaal voedsel staat op nummer één tijdens de markten. Een greep deze zaterdag is chutneys, honing, brood en kaas, soepen, vis, groente en planten en nog veel meer. Ook deze zaterdag zijn er pompoenen ‘om te eten , maar ook sierpompoenen’.

Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Proef jij het verschil tussen een tomaat uit de super of vers van het land? Doe mee aan de proeverij bij De Grote YFM Proeverij. Kijk voor meer informatie: YMFgroningen.nl

De Ommelander Markt is van 10.00 uur tot 16.00 uur op het Harmonieplein (Oude Kijk In t Jatstraat).

Meer informatie: www.ommelandermarkt.nl

Kunstmarkt Hoornse Wijken in De Semmelstee

De Kunstmarkt Hoornse Wijken vindt vandaag plaats in de Semmestee in Groningen van 13.00 uur tot 17.00 uur. 24 Kunstenaars laten hun werk zien, waaronder schilderijen, sieraden, glas, foto’s, keramiek, poëzie en collages. Kinderen kunnen onder deskundige begeleiding zelf een schilderij maken.

Ook is er muziek en zijn er optredens van het koor Hoorngeschal, het wijkkoor, en het New Life Choir, een koor van studenten uit Syrië die elkaar hebben ontmoet in de Vluchtelingen Noodopvang aan de van Swietenlaan.

Kijk voor meer informatie: www.kunstmarkthoornsewijken.nl.

4Mijl4You

De 4Mijl4You vindt deze zaterdag plaats. Het parcours van de 4Mijl4You op 8 oktober 2016 is exact hetzelfde als de 4 Mijl van Groningen op 9 oktober 2015, maar dan op alternatieve wijze, bijvoorbeeld op skates, in de rolstoel, met een kinderwagen of als Nordic Walker…Niets is te gek.

De 6,437 km lange route start in de Kerklaan in Haren en eindigt op de Vismarkt in Groningen.

Het startschot wordt om 20.15 uur gelost door Tamirat Tola aan de Kerklaan in Haren voor de 5 km/uur, vervolgens om 20.45 uur start de 4Mijl4You van 15 km/uur. Het startschot hiervoor wordt gegeven door Tristan Bangma. Om 22.00 uur is de binnenkomst van de laatste deelnemers bij de Finish op de Vismarkt in Groningen.

Kijk voor alle informatie op: 4mijl4you.nl.

Aardappelfeest bij Wongema in Hornhuizen

De aardappeloogst op het Groningse Hogeland is in volle gang. Begin oktober liggen de schuren weer vol. De hoogste tijd voor een feestje: de vierde editie van Het Aardappelfeest bij Wongema in Hornhuizen. Een echte aardappel wil dit niet missen!

Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom op het ‘Wongemaplein’ in Hornhuizen. Gasten kunnen ook een uur eerder starten met een avontuurlijke aardappellunch van sterkok Naresh.

Het feest biedt een middag vol proeven, live Aardappelradio, film, de Friet Beat, kinderdingen, fotografie en huiskamermuziek en vervolgens in de vooravond met een simpel, eerlijk bord eten en een vermakelijk programma in de kerk waarin (aardappel)taal centraal staat.

Het hoofdpodium komt rond die tijd ook tot leven.

Van 13.00 uur tot en met 20.30 uur is er vanalles rond aardappels te zien en te doen. En vanaf 20.30 uur is het lekker makkelijk: bier, muziek, friet en beats. De basis voor een ouderwets oogstfeest.

Voor meer informatie: aardappelfeest.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen