Busritten langs Gronings erfgoed tijdens Maand van de Geschiedenis

Foto: De historische DAM154 bus foto De Verhalen van Groningen

Tijdens de maand van de Geschiedenis organiseren de Verhalen van Groningen in samenwerking met diverse partners op alle zaterdagen in oktober historische busritten door de provincie.

Terug in de tijd in een oude DAM 154 bus kan de komende maand op alle zaterdagen. Vanwege het thema Grenzen tijdens de Maand van de Geschiedenis worden rondritten georganiseerd in museale bussen van het Nationaal Busmuseum. Passagiers gaan op zoek naar grenzen in Groningen. Onderweg vertelt een gids verhalen over de bestemmingen, het landschap en de geschiedenis.

Er vinden vijf verschillende busritten plaats:

  • Op zaterdag 1 oktober is de eerste busrit met het thema ‘Begrensd door water’. In het midden van de 19e eeuw kwam een groot deel van de Nederlandse vloot uit de Veenkoloniën. De reis voert daarom langs Veendam en Pekela. Onderweg rijdt de bus via een historisch stoomgemaal en het Oldambtmeer terug naar Groningen.
  • Op 8 oktober gaan reizigers op zoek naar de grens tussen cultuur en natuur. Via de punt van Reide voert de reis verder naar het verdwenen dorp Heveskes. Onderweg leert ecoloog Jan Doevendans de reizigers het typisch Groningse landschap ‘lezen’.
  • Zaterdag 15 oktober staat in het teken van grenzeloos smokkelen. Reizigers horen smokkelverhalen van een voormalig smokkelaar uit Bourtange, eten een traditionele monnikenlunch en horen alles over de kruisheren in het klooster Ter Apel.
  • Op 22 oktober maken deelnemers kennis met de grens van de virtuele realiteit. Tijdens deze busrit is er naast het vangen van Pokémon van alles te doen voor kinderen. Terwijl ouders op een virtuele ontdekkingstocht gaan in Aduard, leren kinderen hoe kloostermoppen gebakken werden of hoe monniken schreven. In de middag staat een bezoek aan de Fraeylemaborg op het programma.
  • Passagiers van de laatste busrit op 29 oktober maken kennis met voorbeelden van grootschalige architectuur en kleinschalige tegenbewegingen Het thema van deze tocht is grenzen aan bouwen met onder andere een bezoek aan het Gasuniegebouw, het kerkje in Harkema en een ’tiny house’ in Leek.

De busritten beginnen en eindigen in de stad Groningen (tegenover het hoofdstation Groningen, bij Rederij Kool) en duren van 10.30 uur tot 17.00 uur.

De kosten bedragen € 25,- per rit (kinderen € 15,-). Deze prijs is inclusief lunch onderweg. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.deverhalenvangroningen.nl/busritten

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen