Indrukwekkende Musical “Hij Gelooft in Mij’ brengt met humor, emotie en kippenvel het levensverhaal van André Hazes – Recensie ★★★★★

Recensie ★★★★★

Humor, emotie, verdriet en kippenvel. Dat omschrijft de indrukwekkende musical die het levensverhaal vertelt van de bekende volkszanger André Hazes met al zijn hoogte- en dieptepunten vanuit de rol van Rachel Hazes.

Met de speech van Job Cohen tijdens de uitvaart van André Hazes in de Amsterdamse Arena begint de musical, waarbij duidelijk wordt dat het publiek meegenomen wordt in een stemmige sfeer, waarbij lief en leed te zien is. Het liefdesverhaal van de volkszanger en zijn vrouw Rachel, een fan die hij leerde kennen toen zij nog een tiener was, wordt overtuigend gespeeld en bezongen.

De klik van het bierblikje, de man met hoed in een zwarte lange jas. De rol van André Hazes wordt gespeeld door Martijn Fischer, die op overtuigende wijze door zijn acteerwerk en zang ‘moeiteloos’ in de huid kruipt van André Hazes. Het lied ‘De Vlieger, gezongen door André en de 12-jarige Rachel is ontroerend. Als groot fan ontmoet Rachel, gespeeld op fantastische wijze door Roosmarijn luyten opnieuw na een optreden André Hazes en trouwde op haar 21ste met hem. De problematische kant van het grote leeftijdsverschil wordt duidelijk tijdens de voorstelling.

Rachel Hazes, vertelt haar Rotterdamse ouders dat ze met een man van 40 gaat. Pa en ma vallen van hun campingstoel van verontwaardiging, maar als blijkt dat het om hun favoriete artiest Hazes gaat, veranderen zij snel van mening. De ouders van Rachel spelen een humorvolle rol in de musical en laten het publiek veelvuldig lachen. Annick Boer en Rutger de Bekker spelen respectievelijk Friedel en Jan van Galen, de moeder en vader van Rachel.

Bij aanvang is Hazes de gevierde zanger wiens roem en gouden platen groeien, maar gaandeweg zijn leven is de aftakeling te zien en krijgt de koelkast met bier een steeds prominentere rol.

De musical geeft een dramatisch beeld van het leven, waaronder de scene waarin zijn muziekproducent en vriend Tim Griek, vertolkt door Mark Kraan komt te overlijden. De volkszanger schreef en zong liedjes uit het leven gegrepen. Treffend bezong hij zijn emoties in muziek, maar praten met zijn vrouw ging hem niet heel goed af.

Zijn leven lang werd Hazes achtervolgd door de demonen uit zijn vroege jeugd. De drank heeft zijn leven letterlijk en figuurlijk kapot gemaakt. Het bier werd met de paplepel ingegoten vanaf zijn achtste op de barkruk in de kroeg van zijn vader. Hazes presteerde in zijn beleving als hij bier op had, maar zat met angsten en kon zonder drank niet optreden.

Rachel Hazes regelde het leven voor André, maar was eenzaam en bereikte Hazes niet. Zij kreeg steun van haar ouders en vriendin Conny. Met een prachtige zangstem zet zij in haar spel een afwisselend kwetsbare en sterke vrouw neer. Ondanks de snelle kostuumwissels en de weinige tijd tussen de scenes door speelt ze een geweldig rol.

Het drama in huize Hazes wordt overtuigend gespeeld en bezongen. Bij de muzikale momenten speelt het ensemble een prominente rol en zorgt voor kippenvel tijdens verschillende momenten. Maar liefst 22 liedjes van Hazes sluiten vakkundig aan het op het verhaal. Meermalen zet het ensemble het krachtige spel van de hoofdrolspelers nog meer kracht bij.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

© Joris van Bennekom

Eén hoogtepunt is het lied Bloed, zweet en tranen, dat wordt gezongen in een vol café, in een vurig rood decor. André en Rachel hebben een confrontatie, waarbij de stellen aan andere tafeltjes opstaan en de worsteling verbeelden in dans. Rachel had ondertussen de echtscheiding aangevraagd.

Het grootste drama voltrok zich op het moment dat duidelijk werd dat André Hazes doof werd, terwijl er een uitverkocht concert gepland stond in de Amsterdamse Arena. Iets wat hij niet wilde erkennen of horen en zorgde voor een dilemma bij zijn vrouw Rachel: aflasten of door laten gaan. Het lot besliste echter anders. Hazes overleed aan een hartaanval terwijl hij zich zingend voorbereidde op het concert.

Zijn uitvaart wordt op indrukwekkende wijze weergegeven en zorgt voor emotie bij het slot van de musical.

De scenes en decors wisselen snel en makkelijk door schuivende en rollende panelen en de projectie-beelden op de schermen draagt bij aan de sfeer van het moment. Het brengt het publiek makkelijk via de camping naar de huiskamer, vanuit de studio in de kroeg.

‘André Hazes vierde het leven en had geen geheimen. Iedereen mocht alles van hem weten’.

Woensdag onthulden de hoofdrolspelers Martijn Fischer en Roosmarijn Luyten een levensgroot beeld van André Hazes.

Cast

In de musical speelt Martijn Fischer de rol van André Hazes, Roosmarijn Luyten is te zien in de rol van Rachel. Annick Boer en Rutger de Bekker spelen respectievelijk Friedel en Jan van Galen, de moeder en vader van Rachel. De rol van Tim Griek, muziekproducent en vriend van André wordt gespeeld door Mark Kraan. Dorien van Gent speelt als Conny, de vriendin van Rachel. Dick Cohen speelt meerdere rollen, waaronder die van de heer Valkenier en de vader van André.

Stage Entertainment brengt zeven jaar na de laatste opvoering de musical terug in de theaters. De voorstelling “Hij Gelooft in Mij – de André Hazes Musical is tot en met 24 april te zien in MartiniPlaza Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen