Landelijke Sterrenkijkdagen in Blaauw Sterrenwacht in Groningen

“Impressie van Planeet Negen
“Impressie van Planeet Negen"
Foto: Caltech/R. Hurt (IPAC)

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is vrijdag 11 en zaterdag 12 maart geopend voor de 40-ste Landelijke Sterrenkijkdagen.

Dit nationale evenement wordt elk jaar onder het motto: “De hemel is van iedereen” gecoördineerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

Jong en oud zijn welkom om sterren te kijken en meer te weten te komen over “Planeet X”.

Gratama Telescoop

Bezoekers kunnen sterrenkijken door de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. De blikvangers van de avond zijn: onze Maan; Jupiter, de reuzenplaneet met 4 van zijn grootste manen; en de heldere jonge sterrengroep de Plejaden, ook bekend als het Zevengesternte.

Door een telescoop worden tientallen tot honderden sterren zichtbaar. Nog verder weg kijken we naar de reusachtige Orionnevel, waarin honderden nieuwe sterren geboren worden, het supernovarestant de Krabnevel, en zelfs sterrenstelsels op miljoenen lichtjaren afstand.

Ontwikkelingen in de sterrenkunde

Ook wordt er aandacht besteed aan de laatste ontwikkelingen in de sterrenkunde tijdens de Sterrenkijkdagen. Recent kopten de nieuwsberichten met “Solide bewijs voor negende planeet in zonnestelsel”.

De nog onbekende planeet zou volgens sterrenkundigen ongeveer 10x zwaarder zijn dan de Aarde en zich ver van de bekende planeten bevinden, in een baan 20x verder van de Zon dan Neptunus.

Lezing “We hebben hem nog niet gezien”

Planeetonderzoeker Migo Mueller (RUG) legt dit beide dagen om 20:00 uur uit in de lezing “We hebben hem nog niet gezien”, maar het lijkt er wel op dat hij er is.

Als we naar objecten dichterbij kijken die we wél kunnen zien, bewegen deze op een manier die we op dit moment alleen kunnen verklaren met een negende planeet. Dit lijkt mysterieus, maar bedenk dat we het bestaan van Neptunus zo’n 200 jaar geleden op dezelfde manier hebben voorspeld en uiteindelijk bevestigd!”

Gastspreker Jeffrey Bout geeft beide dagen om 19.00 uur speciaal voor kinderen een kinderlezing over onze verkenning van het zonnestelsel, van dichtbij tot in de verste buitenste regionen.

Mijn kleine Rosetta. Foto:Niels Bos, Blaauw Sterrenwacht Groningen
Mijn kleine Rosetta. Foto:Niels Bos, Blaauw Sterrenwacht Groningen

In de knutselhoek ontdekken kinderen hoe het zonnestelsel 4.5 miljard jaar geleden gevormd werd en gaan we op zoek naar Planeet X in het spel “Planetenslag”.

Het Kapteyn Mobiele Planetarium vertoont de full dome-film “Extrasolar Planets – Discovering new worlds” over leven op verre planeten.

En het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat bezoekers in hun doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de laatste ontdekkingen in de wetenschap.

Deelname is gratis

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen.

De sterrenwacht zal beide dagen geopend zijn vanaf 18:00. Deelname is gratis.

Aanmelding wordt aanbevolen via www.rug.nl/sterrenwacht.

Voor meer informatie over alle activiteiten tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen: www.sterrenkijkdagen.nl.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen