100 Jaar Hans G. Kresse in de spotlights bij Storyworld en GRID

Foto: via Storyworld/© Erven Hans G. Kresse

Het werk van Hans G. Kresse, onder andere bekend van de strip Eric de Noorman, staat vanaf 30 oktober, in het het kader van zijn honderdste geboortedag, in de spotlights bij strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld en GRID Grafisch Museum in Groningen.

Hans G. Kresse (3 december 1921 – 12 maart 1992) wordt nog altijd beschouwd als één van de grootste stripmakers van Nederland met een indrukwekkend talent om realistisch te tekenen.

Eric de Noorman

Kresse begon in 1943 als medewerker van de Toonder Studio’s in Amsterdam. In juli 1946 startte hij zijn strip Eric de Noorman in de krant Het Laatste Nieuws. Dit Middeleeuwse heldenepos werd een groot succes en verscheen in veel Nederlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften. Daarnaast tekende en schilderde Kresse ook andere strips, boekomslagen en illustraties. Hij had een grote bewondering voor de denk- en levenswijze van Noord-Amerikaanse Indianen. Dit vormde de basis voor zijn Indianenreeks, waarin hij hun lot wilde vastleggen.

Grootmeester

Hans Kresse wordt door velen gezien als de beste realistische striptekenaar van Nederland en als een van de besten van Europa. Hij was een meester in licht- en schaduweffecten en krachtige zwart-wit contrasten. In 1976 kreeg Kresse voor zijn gehele oeuvre de Stripschapsprijs en een jaar later werd hij in Frankrijk onderscheiden met de Prix Alfred.

Te bezoeken bij Storyworld en GRID

De tweedelige expositie is van 30 oktober tot en met 19 december te bezoeken bij Storyworld en van 30 oktober tot en met 30 januari bij GRID. Bij GRID ontdekt de bezoeker hoe Eric de Noorman bij duizenden krantenlezers terechtkwam. Bij Storyworld staat het maakproces, de illustraties en Kresses fascinatie voor indianen centraal.

Kijk voor meer informatie: storyworld.nl/kresse

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden