Activiteiten tijdens Nacht van de Nacht én Nacht van het Wad

Kazerne na aanpassing verlichting.
Foto: Janneke Boumans Fotografie i.s.m. Licht en Donker Advies (in opdracht van gemeente Het Hogeland).

Deze zaterdag, 30 oktober is het zowel de Nacht van de Nacht als de Nacht van het Wad. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het klimaat en energiebesparing op licht met als doel minder CO2 uitstoot en minder lichtvervuiling. Waar de Nacht van de Nacht in heel Nederland plaatsvindt, richt de Nacht van het Wad zich op het behoud van donkerte langs de Waddenkust.

Verlichting in het noorden

Hoewel Nederland een van de meest verlichte landen ter wereld is, staan de provincies Drenthe en Groningen respectievelijk op de eerste en tweede plek als het gaat om de provincies met de donkerste steden. Friesland deelt de derde plek met Flevoland. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nacht van de Nacht.

Lichtvervuiling op een keerpunt

Afgelopen eeuw werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Gelukkig lijkt er sinds een paar jaar een keerpunt zijn bereikt. Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat veel Nederlandse steden weer langzaam donkerder worden. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van mensen, dieren en planten. Bovendien kunnen we minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien; de Melkweg al helemaal niet meer. Dit komt vooral door openbare verlichting en reclameverlichting.

Ook doven gemeenten en bedrijven op honderden plekken de verlichting van gebouwen, monumenten en reclameverlichting tijdens de nacht.

Behoud van donkerte in het Waddengebied

In tegenstelling tot de grote steden is het Waddengebied een van de weinige gebieden in Nederland waar donkerte echt kan worden ervaren. Als onderdeel van het programma Donkerte van de Wadden organiseren de Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Friesland en Noord-Holland daarom naast de Nacht van de Nacht ook de Nacht van het Wad.

De enige twee Dark Sky Parken van Nederland zijn de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Naast deze donkere plekken behoren ook Schiermonnikoog, het Hogeland in Groningen en de Friese Waddenkust tot de donkerste plekken van Nederland.

Langs de hele Waddenkust en op de Waddeneilanden worden meerdere keren per jaar activiteiten in het donker georganiseerd, zoals nachtwandelingen, vaartochten, sterrenkijken en waddenexcursies. Donkerte van de Wadden wil bewoners, recreanten en toeristen in het waddengebied de duisternis van Werelderfgoed Waddenzee laten ervaren.

Donkerte van de Wadden

Om het belang van donkerte voor dier, natuur en mens te benadrukken wil Visit Wadden in samenwerking met het Programma Donkerte van de Wadden bewoners, bedrijven, gemeenten en bezoekers in het Waddengebied stimuleren om de onnodige verlichting uit te doen. Samen leggen de organisaties uit wat het belang van donkerte voor het Waddengebied is, en wat iemand zelf kan doen om bij te dragen aan het behoud van donkerte.

Campagne Beleef de donkerte van de Wadden

Om deze boodschap kracht bij te zetten start Visit Wadden een campagne die uitnodigt om de donkerte van het gebied te gaan ontdekken en omarmen. Visit Wadden presenteert donkerte als een plek om op te zoeken door uitnodigende verhalen en informatie.

Kom langs bij één van de vele activiteiten

Om het donker ook te kunnen beleven organiseren de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Friesland en Groningen donkerte-activiteiten langs de waddenkust. Nachtelijk wadlopen, buiten slapen, vaartochten in het donker zijn voorbeelden van donkerte-activiteiten. Maar ook ‘gewoon’ sterrenkijken is een activiteit. In je eigen achtertuin, of op een aantal speciaal ingerichte plekken in het Waddengebied vanwaar je de sterren het beste kunt bekijken. Zoals de Hemelplatforms of de nieuwe sterrenkoepel ‘de Sterrenwacht’ in het Dark Sky Park Lauwersmeer, die tijdens de Nacht van het Wad wordt geopend.

Alle activiteiten zijn te vinden op www.nachtvandenacht.nl en www.nachtvanhetwad.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden