Het Groninger Museum eert Ploeglid Alida Pott met expositie

Foto: De Redactie

Het Groninger Museum eert Ploeglid Alida Pott. Vanaf 7 mei is de expostie Alida Pott te zien met dertig werken, dat haar expressiviteit en eigenzinnigheid laat zien.

Verfijnde aquarellen, levendige landschappen en bijzondere portretten. De Groninger kunstenares Alida Pott (1888-1931) was volgens het museum een van de meest getalenteerde kunstenaars die De Ploeg ooit gekend heeft.

Alida werd op 8 januari 1888 geboren in Groningen. In 1918 werd ze lid van De Ploeg. Ze was het eerste ‘dameslid’ en één van de weinige vrouwelijke leden. Haar opvallende portretten, landschappen en collages kenmerkten zich door een subtiel gevoel voor kleur, lijn en vlakverdeling. Haar stijl week af van de herkenbare stijl van De Ploeg, maar sloot aan bij de Europese avant-garde van die jaren.

Met het vroege overlijden van Alida Pott in 1931 verloor De Ploeg een van haar grootste talenten. Ze liet een klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, verfijnde aquarellen, tekeningen en collages met sprekende kleuren.

Een deel van deze collectie bevindt zich nu in het Groninger Museum.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden