Provincie start project voor vervangen asbestdaken door collectieve zonnedaken

Foto: Publiek Domein

Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen deelnemen aan de pilot ‘SamenZONderAsbest’. De pilot, waarvoor de provincie Groningen 100.000 euro beschikbaar stelt, test een nieuwe stimuleringsregeling waarbij eigenaren van asbestdaken en omwonenden samenwerken om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen.

Binnen de pilot is ruimte om twintig asbestdaken in te ruilen voor collectieve zonnedaken.

Met de zonne-energie die een dak oplevert kunnen ongeveer twintig huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. Dit helpt volgens de provincie de asbestsanering te versnellen en tegelijkertijd meer duurzame energie op te wekken.

Aftrap pilot

De aftrap voor de pilot werd donderdag gegeven op boerderij Huninga in Eenrum. Gedeputeerden Nienke Homan en Henk Staghouwer overhandigden daar de eerste dak-check aan Remt Meijer, voorzitter van Stichting R.J. Clevering die eigenaar is van de monumentale boerderij met asbestdak.

Aftrap van de pilot. © Alex Wiersma.

Hoe het werkt

Eigenaren van asbestdaken met saneringsplannen kunnen zich aanmelden tot 24 april via het vragenformulier op de website. Uiteindelijke deelname aan het project hangt af van de geschiktheid van het dak en de volgorde van aanmelding.

De dak-eigenaar kan een ‘dak-check’ krijgen, waarbij onder meer de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet onderzocht wordt. De energiecoöperatie kan een voucher krijgen als bijdrage in de ontwikkelkosten van het postcoderoosproject. In totaal zijn er binnen deze pilot 20 dak-checks voor dak-eigenaren en 20 vouchers voor energiecoöperaties beschikbaar.

De pilot wordt uitgevoerd door bureau ECoop in samenwerking met LTO Noord. Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd met geïnteresseerde dak-eigenaren en lokale energiecoöperaties.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden