Groningen krijgt ‘Hydrohub’

Foto: ISPT

Groningen krijgt een ‘Hydrohub’, een testcentrum waar onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van waterstof in de industrie.

Het centrum komt op de Zernike Campus te staan en moet volgens de provincie in 2020 klaar zijn.

Het doel van het ISPT Waterstofconsortiumb is om nog voor 2030 op concurrerende wijze, grootschalig en CO2-vrij waterstof te produceren voor industrieel gebruik, dat is de missie.

Dit initiatief, gefinancierd door het bedrijfsleven en de Topsector Energie, wordt mede mogelijk gemaakt door een stevige ondersteuning van 1 miljoen van de Provincie Groningen.

Noodzaak van duurzame waterstof op grote schaal

In Nederland produceert de industrie jaarlijks zo’n 800.000 ton waterstof, waarbij meer dan 7 miljoen ton CO2 uitstoot vrijkomt. Dat gebeurt nu door aardgas bij hoge temperaturen om te zetten in waterstof. Door over te gaan op elektrische productie van waterstof slaat de industrie twee vliegen in één klap: zowel het aardgasgebruik als de CO2-uitstoot verminderen fors.

Om deze technologie grootschalig toe te kunnen passen, zijn elektrolyse-installaties nodig die met behulp van duurzaam opgewekte stroom water op grote schaal, goedkoop en efficiënt kunnen omzetten in waterstof en zuurstof.

De schaalvergroting in groene waterstofproductie is van groot belang voor de energietransitie. De installaties die nu stroom omzetten in waterstof zijn te klein om er op grote schaal waterstof mee te produceren. Hiervoor zijn nieuwe installaties nodig met een totaal vermogen van meerdere gigawatts. Deze moeten goedkoper in aanschaf en slimmer in ontwerp worden dan de huidige installaties. Bovendien moeten ze betrouwbaar en onderhoudsarm worden.

Testcentrum

De Hydrohub is een open testcentrum, waar de partners van het consortium, maar ook andere kennisinstellingen en bedrijven, terecht kunnen om tests uit te voeren. Door deze tests wordt duidelijk tegen welke problemen wordt aangelopen als je op grote schaal waterstof produceert.

Verder wordt onderzoek gedaan naar welke voorzieningen in de toekomst voor waterstof nodig zijn voor industriële regio’s, zoals Rotterdam, Delfzijl, Amsterdam, Geleen-Sittard (Chemelot) en Zeeland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen