Online calculator biedt bedrijven snel inzicht in CO2-uitstoot

Foto: Publiek Domein

Met een online gratis CO2-footprint-calculator voor grote bedrijven en MKB’ers krijgen ze snel en duidelijk inzicht in de eigen CO2-uitstoot én die van elkaar.

Met de door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelde online beschikbare calculator zijn koplopers gemeente Groningen, RUG, Hanzehogeschool Groningen, E&E advies, UMCG en Martini Ziekenhuis al aan de slag.

“In 2035 willen we een CO2-neutrale stad zijn. Om de komende jaren onze CO2-uitstoot te kunnen verminderen, moet je als bedrijf eerst wel weten hoeveel je uitstoot. Deze tool is voor elk bedrijf beschikbaar op Groningenenergieneutraal.nl. De CO2-cijfers van de koplopers zijn daar al te zien”, zegt Dick Jager, programmamanager Duurzaamheid bij de RUG.

Voordeel

Het voordeel ten opzichte van bestaande, commerciële tools, is dat de rekenmethode die de ingevoerde gegevens van elektriciteit-, warmte- en gasverbruik omzet naar CO2-uitstoot helder is.

Jager: “Bij andere tools gebeurt dit achter de schermen. Bij onze calculator zie je exact met welke, door de Rijksoverheid vastgestelde, eenheden er wordt gerekend.”

Als een bedrijf weet welke factoren de CO2-footprint bepalen, kan het gerichte stappen ondernemen om de CO2-uitstoot te verkleinen. Bovendien levert de tool inzicht in de resultaten van getroffen maatregelen. Bedrijven kunnen van elkaar leren door deze resultaten met elkaar te delen.

Milieudruk

De 40 bedrijven van het Platform Groningen Energieneutraal 2035, die samen werken aan een CO2-neutraal Groningen, gaven aan behoefte te hebben aan inzicht in hun CO2-uitstoot.

Door de calculator jaarlijks in te vullen, is ook het resultaat van de door de bedrijven ingevoerde maatregelen te zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden