Groninger bedrijven en gemeente zetten samen in op energietransitie

Foto: De Redactie

‘Heel Nederland staat voor een grote opgave als het om duurzame energie gaat. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om juist hier in Groningen te laten zien dat we deze energietransitie willen maken. Laten we elkaar daarin scherp houden en concrete deals sluiten.’

Deze oproep deed Mattias Gijsbertsen, wethouder Duurzaamheid, woensdag 3 oktober tijdens een bijeenkomst met ruim 50 vertegenwoordigers van Groninger bedrijven en instellingen.

Routekaart 2035

De stad presenteerde de nieuwe Routekaart, waar de aanwezige partijen een inhoudelijke bijdrage aan hebben geleverd. De focus ligt hierin op de ambitie om in 2035 een CO2-neutrale gemeente te zijn. Daarmee loopt Groningen voorop in Nederland als het gaat om de energietransitie.

Gijsbertsen: ‘De aardgaswinning wordt afgebouwd en dat vraagt om nieuwe initiatieven die kansen bieden voor de economie en werkgelegenheid in onze regio’.

De overschakeling op zon, wind, aardwarmte, biomassa en waterstof is een grote uitdaging, en vraagt inzet van industrie, bedrijfsleven en bewoners. De aanwezigen benadrukten daarbij het belang van de samenwerking met de wijkbewoners, de netbeheerders en woningcorporaties én het scheppen van mogelijkheden om ook mensen met een kleine beurs mee te kunnen laten doen.

Verwarmen, koken, verplaatsen

Per wijk bekijken bewoners samen met bedrijven en gemeente hoe ze in de toekomst hun huizen gaan verwarmen, gaan koken en zich gaan verplaatsen. Met isolatie en andere energiebesparingsmogelijkheden is naar verwachting in 2035 34 procsent minder energie nodig.

Uit de Routekaart blijkt dat de meeste energie (38%) naar verwarming van huizen en gebouwen gaat. Daarnaast nemen licht/krachtstroom en vervoer ieder bijna een kwart voor hun rekening. Die energie komt tot nu toe voor bijna de helft uit aardgas (49%) en bijna een kwart uit elektriciteit (24%).

Het gas wordt in 2035 voornamelijk vervangen door elektriciteit en groen gas. Het aantal zonnepanelen op daken van huizen moet zeven keer zo groot worden en de helft van de huizen heeft in 2035 een zonneboiler.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen