Kunstenares Martina Dal Brollo loopt vijfdaagse zwerfafvaltocht door Groningen

Kunstenares Martina Dal Brollo.
Kunstenares Martina Dal Brollo.
Foto: © Groningen Schoon Dankzij Mij/Gemeente Groningen

De Italiaanse kunstenares Martina Dal Brollo gaat vanaf vandaag, dinsdag 16 juni een vijfdaagse zwerfafvaltocht lopen door de provincie. De ‘Connect & Collect Walk’ is een initiatief van Groningen Schoon Dankzij Mij.

De kunstenares wil hiermee aandacht vragen voor zwerfafval en wijzen op de gevolgen van het weggooigedrag. Vervolgens wil ze dit zoveel mogelijk recyclen en gebruiken voor het maken van kunstwerken. De kunst die ze maakt van het zwerfafval wordt in september geëxposeerd in Wall House #2.

Tijdens de route wordt ze begeleid door Milieustewards van Groningen Schoon Dankzij Mij. Ook sluiten Stille Krachten en andere vrijwilligers zich tijdens de tocht aan. De tocht zou eerder eind maart gehouden worden, maar door de coronacrisis is het uitgesteld tot volgende week.

Route

Vandaag, dinsdag 16 juni om 9.15uur vertrekt Marina bij Wijkpost Zuid aan de Van Schendelstraat. Deze dag sluit het Huiskamerteam Binnenstad zich op de Emmabrug aan en ontmoet de groep wethouder Glimina Chakor aan de Radesingel. Vervolgens sluiten mensen van de Green Office van de RUG zich bij de lopers aan. Bij station Groningen Noord worden ze vervolgens door medewerkers van Wijkbedrijf Selwerd afgelost. Na de lunch voegt het zwerfafvalteam N361 zich bij de groep ter hoogte van de Walfridusbrug. Zij begeleiden de lopers via Adorp en Sauwerd naar Winsum. Daar wordt de eerste dag bij de Milieudienst afgesloten.

Plastic recycling

Op dag 2, woensdag 17 juni loopt de groep van Winsum naar Den Andel, waar recyclemachines staan die plastic verwerken. Vervolgens gaan ze naar Zeehondencentrum Pieterburen.

Op dag 3, donderdag 18 juni start de groep in Noordpolderzijl om microplastics op de dijk op te ruimen. ’s Middags gaat de tocht vanuit het Zeehondencentrum Pieterburen via Eenrum en Mensingeweer naar de Batenborg bij Winsum.

Op dag 4, vrijdag 19 juni wordt de tocht vervolgd van Winsum via Garnwerd en Wierumerschouw naar de Reitdiephaven.

Op de laatste en vijfde dag, zaterdag 20 juni, is er een drijfvuilactie in boten van de Reitdiephaven over de Diepenring naar Wall House #2 in het Hoornse Meer.

Daar wordt kunstenares Dal Brollo officieel ontvangen en krijgt daar een tijdelijke expositie. Deze expositie wordt geopend op zaterdag 19 september tijdens de World Cleanup Day.

Zelf meelopen?

Zelf meelopen kan ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen