Opvallende daling aantal woninginbraken in Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/ Wikipedia Commons/Lander

De eerste vijf maanden van dit jaar werd er in de provincie Groningen 4,6 procent minder vaak ingebroken dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van recente data van de politie.

Deze daling is opvallend, want op landelijk niveau stijgt het aantal inbraken juist met gemiddeld 21,6 procent. Wel zijn er lokaal grote verschillen, want in sommige Groningse gemeente was deze positieve trend niet zichtbaar.

De grootste daling van het aantal woninginbraken vond plaats in Midden-Groningen. Van januari tot en met mei waren hier 26 minder inbraken dan een jaar eerder. Ook in Stadskanaal (-7), Veendam (-4), Oldambt (-4) en in Het Hogeland was een afname.

Het aantal woninginbraken daalde overigens niet in elke gemeente. Zo waren van januari tot en met mei namelijk juist 12 meer inbraken in Westerwolde. Ook in Eemsdelta (+9), Westerkwartier (+8) en in Pekela (+1) werd dit jaar vaker binnengedrongen in woningen.

In de gemeente Groningen bleef het aantal inbraken gelijk ten opzichte van 2021. Echter nergens in Groningen werd dit jaar zo vaak ingebroken als in de provinciale hoofdstad. Tot nu toe werden hier al 133 meldingen gedaan van inbraak, wat neerkomt op ongeveer de helft van het totale aantal incidenten in de provincie.

Kans op inbraak het grootst in Westerwolde

Toch is de stad Groningen niet de gemeente met de meeste kans op inbraak. Want wanneer je het totale aantal inbraken afweegt tegen het aantal huishoudens ontstaat een heel ander beeld. Dan blijkt in Westerwolde de kans op een woninginbraak het grootst. Per 1.000 huishoudens werd hier van januari tot en met mei 2,13 keer ingebroken. Dit is veel hoger dan het provinciale gemiddelde van 0,92 inbraken per 1.000 huishoudens.

De top 5 gemeenten in Groningen met grootste kans op inbraak:

  • Westerwolde (2,13 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • Eemsdelta (1,21 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • Oldambt (0,99 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • Groningen (0,97 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • Midden-Groningen (0,97 inbraken per 1.000 huishoudens)

In Veendam is de kans op inbrekers juist het kleinst. De eerste vijf maanden van 2022 werden hier slechts 0,39 inbraken geregistreerd per 1.000 huishoudens.

Kijk voor meer informatie: www.independer.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen