Taallessen voor vluchtelingen uit Oekraïne door Alfa-college en Noorderpoort

Foto: via Alfa-college

Het Alfa-college en Noorderpoort zijn begonnen met het geven van taallessen aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is in samenwerking met de gemeente Groningen.

Het grootste deel van deze groep mensen spreekt geen Engels als tweede taal, laat staan Nederlands, waardoor het moeilijk communiceren is met de omgeving en bijvoorbeeld in werksituaties. Behalve Nederlands en Engels komen ook cultuur en omgangsvormen op de werkvloer aan bod tijdens de lessen.

Taallessen

Tot de zomervakantie wordt bij het Alfa-college op Admiraal de Ruyterlaan in Groningen en Voltastraat in Hoogeveen aan twee groepen lessen Nederlands gegeven. Noorderpoort verzorgt voor de vluchtelingen uit Oekraïne op woensdag en vrijdag lessen Engels en Nederlands aan de Hora Siccamasingel in Groningen.

In mei werd door de beide opleidingsinstituten een gezamenlijke markt georganiseerd om de opleidingsbehoefte van de Oekraïners te inventariseren. Een van de bezoekers was de 39-jarige Oekraïense Yaroslava Nikulina uit Kiev: “Ik kwam naar de markt omdat ik graag Nederlands wilde leren, maar toen ik hoorde dat er ook Engelse les gegeven zou worden, heb ik direct mijn cv laten zien. Ik ben namelijk universitair afgestudeerd in de Engelse taal en lesgeven is mijn grote passie.”

Yaroslava kon direct aan de slag bij Noorderpoort en geeft nu les aan haar landgenoten. “Wij Oekraïners zijn hardwerkende mensen. Dat is onze mentaliteit. We willen graag aan het werk en dan is je verstaanbaar kunnen maken zo belangrijk. We zijn dankbaar dat we daar hulp bij krijgen en ik heb dus een zeer gemotiveerde klas.”

Leergierige cursisten

“De cursisten zijn inderdaad erg leergierig”, beaamt Ina de Vreeze, projectleider Educatie Oekraïners bij het Alfa-college. “Tijdens de lessen schrijven ze alles op en ze oefenen de geleerde woorden en zinnen graag meteen in de praktijk. Ondanks de schrijnende dingen die ze hebben meegemaakt, zijn de vluchtelingen enthousiast en tonen ze veel veerkracht. Ze willen graag aan het werk en ook daarom proberen we om hen zo snel mogelijk de taal te leren. Een win-winsituatie, want de arbeidsmarkt staat te springen om mensen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen