184 nieuwe coronabesmettingen en één sterfgeval in provincie Groningen

Foto: Fernando Zhiminaicela via Pixabay

In de provincie Groningen zijn 184 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 68 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland, Oldambt en Westerkwartier (19), Midden-Groningen (15), Veendam (11), Eemsdelta en Pekela (9), Stadskanaal (7) en Westerwolde (4). Van vier besmettingen is de gemeente onbekend.

In de provincie Groningen werd één sterfgeval uit de gemeente Groningen als gevolg van het coronavirus gemeld. Eén persoon uit de gemeente Groningen werd opgenomen in het ziekenhuis.

Druk op ziekenhuizen in Noord-Nederland blijft hoog

De besmettingen met het coronavirus nemen toe in de drie noordelijke provincies. De verwachting is dat deze stijging de komende weken verder doorzet, meldt het Acute Zorgnetwerk. Als gevolg van de vele besmettingen en ziekte onder zorgpersoneel blijft de druk op de zorg in het Noorden onverminderd hoog.

Landelijk is het aantal coronapatiënten op de IC de afgelopen week met 10 procent gestegen en daarom zal het aantal Covid IC-bedden landelijk de komende week worden opgeschaald van 1350 naar 1450 bedden.

Dit heeft ook consequenties voor de noordelijke regio. De situatie in de noordelijke ziekenhuizen blijft daarmee zorgelijk.

De ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben de afgelopen weken hun reguliere zorg afgeschaald. Daarmee is noodzakelijke capaciteit beschikbaar voor zowel de spoedzorg als de Covid-zorg. Ondanks de afschaling van planbare zorg, die zonder risico op gezondheidsschade uitgesteld kan worden, blijft de druk in de ziekenhuizen in NoordNederland hoog.

Voorbereiding derde golf

Binnen het ROAZ Noord Nederland wordt de laatste hand gelegd aan een plan ter voorbereiding op een zogenoemd “zwart scenario”. Dit gaat in op het moment de druk op de zorgketen in de derde golf van de COVID-pandemie zo hoog wordt dat de zorg zonder aanpassingen niet meer goed kan worden geboden. Deze voorbereidingen betreffen de gehele zorgketen.

De hoop is uiteraard dat de piek van de derde golf lager en later zal optreden, zodat dit zwarte scenario vermeden kan worden. Hiervoor is het heel belangrijk dat we ons houden aan de voorzorgsmaatregelen en dat er een spurt in het vaccinatieprogramma plaatsvindt.

De planning is nog steeds dat voor 1 juli alle volwassenen die dat willen een eerste prik hebben gehad.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 7.740 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 137 meer dan donderdagdag. Het aantal is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen waren er gemiddeld 7.035 positief geteste mensen per dag.

Ook werden 25 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Deze personen zijn niet allemaal overleden in de afgelopen 24 uur, er kan vertraging zitten tussen overlijdensdatum en de meldingsdatum.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 2.192 mensen met Covid-19 opgenomen. Van deze patiënten liggen 619 op de intensive cares.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen