Onderzoek naar overdracht van corona binnen huishoudens

Foto: Jan Buurma

Het RIVM, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG gaan met data uit het Lifelines Corona-onderzoek onderzoeken hoe de overdracht van corona binnen gezinnen plaatsvindt.

Het gaat om de vroeg hoe het kan dat in veel gevallen wanneer iemand corona heeft, zijn of haar gezinsleden niet besmet raken. Daarvoor wordt bij 500 gezinnen in Noord-Nederland gekeken naar antilichamen in het bloed.

Ongemerkt antilichamen

Door bloedonderzoek wordt bepaald of andere gezinsleden corona-antilichamen hebben. Als dat zo is betekent dit dat zij, mogelijk ongemerkt, corona hebben gehad. Hiermee kunnen belangrijke vragen worden beantwoord, meldt het UMCG. Zo kan worden nagegaan hoe goed deze mensen beschermd zijn om opnieuw corona te krijgen en of zij anders reageren op vaccinatie. Ook wordt onderzocht in hoeverre ouderen jongere huisgenoten besmetten en omgekeerd.

Deelnemers worden sinds het begin van de coronacrisis al gevolgd. Zij hebben inmiddels 19 keer een vragenlijst ingevuld met onder andere vragen of men klachten heeft gehad die zouden kunnen passen bij een corona-infectie.

“We hebben al plekken op het DNA gevonden die ervoor kunnen zorgen dat mensen sneller ernstig ziek worden door een corona-infectie, misschien zijn er ook wel plekken in het DNA te vinden die ervoor zorgen dat mensen beschermd zijn tegen het krijgen van corona of symptomen,” vertelt Lude Franke, hoogleraar Genetica UMCG.

Drie generaties

Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief waar duizenden Lifelines-deelnemers uit drie generaties aan meedoen. Er zijn daarom al veel families waarbij van verschillende gezinsleden de afgelopen maanden bloed is verzameld. In 18 procent van de deelnemende huishoudens met kinderen is ten minste één gezinslid besmet geweest met corona, zoals te zien is op www.coronabarometer.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen