UMCG biedt online cursussen voor ouderen om hersenen fit te houden

Foto: Publiek Domein

Het Universitair Medisch Centrum biedt cursussen in het kader van LangCog-studie nu online aan vanwege het coronavirus. In de LangCog-studie worden verschillende manieren om de hersenen fit te houden onderzocht.

Wat gebeurt er in de hersenen van 65+’ers wanneer zij een nieuwe complexe vaardigheid leren door drie maanden lang mee te doen aan een gratis cursus Engels of gitaar spelen?

‘Normaal gesproken is er elke twee weken een gezellige les in Groningen waar alle deelnemers samen komen om samen te oefenen en te leren’, vertelt UMCG-onderzoeker Saskia Nijmeijer van de LangCog-studie. ‘Helaas kunnen deze groepslessen nu niet plaatsvinden omdat iedereen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Daarnaast werken we ook met een risicogroep dus moeten we extra voorzichtig zijn.’

De cursussen zijn nu volledig online te doen. Door een online lesomgeving waar elke dag in geoefend kan worden, en een online lesmoment zijn de cursussen volledig corona-proof. Ook de metingen die voor het onderzoek voorafgaand en na de cursus worden uitgevoerd vinden online plaats, via videobellen.

Iedereen in Nederland kan meedoen

Iedereen in Nederland kan nu meedoen, omdat er niet meer gereisd hoeft te worden naar de onderzoekslocatie. De onderzoekers zijn nu op zoek naar deelnemers tussen de 65 en 85 jaar oud die willen meedoen aan een online cursus Engels of gitaar.

‘We zoeken mensen tussen de 65 en 85 jaar oud, die niet zo goed zijn in het spreken en begrijpen van Engels en niet vloeiend een andere taal dan Nederlands spreken of begrijpen,’ vertelt UMCG-onderzoeker Saskia Nijmeijer. Wat betreft de cursus gitaar spelen is het van belang dat ze ‘weinig tot geen ervaring hebben met het spelen van een muziekinstrument’.

Prikkelen hersenen beïnvloedt denkvermogen

De onderzoekers van het UMCG en de RUG vergelijken het functioneren van de hersenen en het vermogen om gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe, veranderende of onverwachte gebeurtenissen. Zo hopen ze aanwijzingen te vinden over de effectiviteit van dergelijke cursussen bij het gezond ouder worden en over de klinische toepassing ervan.

‘Uit eerdere onderzoeken weten we dat het spreken van meerdere talen, het spelen van een muziekinstrument en kunstzinnigheid beschermend kunnen zijn tegen stoornissen die het denkvermogen beïnvloeden, zoals dementie. Ook weten we inmiddels dat als je je hersenen blijft prikkelen door nieuwe vaardigheden te leren, dit je denkvermogen kan beïnvloeden’, zegt onderzoeker Saskia Nijmeijer.

De online cursussen starten eind juni en duren tot eind september (3 maanden). Deelnemers kunnen niet zelf kiezen aan welke cursus ze meedoen, ze worden ingeloot voor één van de twee cursussen.

Voor meer informatie en aanmelding: www.umcg.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden