IC-verpleegkundigen UMCG zwemmen in de pauze met virtuele dolfijnen

Foto: UMCG

Tien minuten relaxen tijdens de dienst door te zwemmen met dolfijnen, op een strand zitten, een boswandeling maken of naar een heldere sterrenhemel kijken. Sinds deze week hebben IC-verpleegkundigen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de mogelijkheid.

De IC-verpleegkundigen kunnen om de beurt vanuit een luie stoel rustgevende in 360-graden gefilmde virtuele natuuromgevingen verkennen met een VR-bril.

Op deze manier kunnen ze de knop om zetten en mentaal weer opladen. Voor verpleegkundigen is het belangrijk dat ze regelmatig even helemaal uit hun werk kunnen stappen, waardoor ze hun werk langer volhouden ook in deze tijden van verhoogde werkstress. Korte mentale time-outs zijn belangrijk om het hoofd even leeg te krijgen. Dat is mogelijk met Virtual Reality (VR) relaxatie, meldt het UMCG.

VR relaxatie

VR relaxatie is ontwikkeld door VRelax in samenwerking met het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG. Het is gemaakt om mensen te laten ontspannen voor wie dat niet altijd gemakkelijk is.

Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met emotioneel zware beroepen, voor mensen die kampen met stress, angst of depressieve gevoelens, en voor patiënten die zware medische behandelingen moeten ondergaan.

Wetenschappelijk onderzoek van het UMCG bij patiënten met psychische problemen liet zien dat VR relaxatie onmiddellijk een positief effect heeft op ervaren stress en stemming.

Aandacht voor mentale gezondheid IC-personeel

De zorg voor patiënten met COVID-19 vraagt veel van intensive care-personeel. Extra aandacht voor hun mentale gezondheid is volgens het UMCG nodig omdat de zware werkomstandigheden langer zullen duren. Bovendien zijn hun normale manieren van ontspannen bemoeilijkt doordat ze thuis ook te maken hebben met coronamaatregelen

In het UMCG zijn de komende maanden VR-brillen beschikbaar op elke IC en in het Stiltecentrum. Medewerkers van Universitair Centrum Psychiatrie en getrainde studenten zijn aanwezig om verpleegkundigen te helpen bij het gebruik van de VR relaxatie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden