Buitenplek voor Intensive Care- en terminale patiënten een stap dichterbij

Het ontwerp van de buitenplek.
Foto: © Stichting Vrienden Fondsenwerving

Voor het nieuwe project “Air Martini”, een Buitenplek voor patiënten van de Intensive Care en terminale patiënten heeft de stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis een bedrag van 10.000 euro gekregen van Vastgoedsociëteit Wildverband.

Even buiten in de binnentuin

Voor patiënten op de Intensive Care of patiënten die binnenkort in het ziekenhuis komen te overlijden, is het fijn om (nog) een keer naar buiten te kunnen.

‘De wind voelen, een zonnestraal op je huid. De hond nog een keer aaien. Ervaren dat het echte leven nog bestaat. Even uit de rol van patiënt stappen. Samen met je dierbaren herinneringen maken en emoties delen op een andere plek dan de ziekenhuiskamer. De buitenplek is daarom onze grote wens,’ aldus Iepie Plagge, unithoofd Intensive Care.

Hizkia Blanken, patiënt:’Het was mijn geluksmomentje van de dag. Het gaf me het gevoel dat ik leefde. Het zonnetje scheen en ik kwam echt even tot rust. Samen met geliefden om je heen dit mee te kunnen maken in een moeilijke tijd; dan kun je er weer tegenaan.’

De buitenlucht zorgt voor kleur op de wangen, draagt bij aan een sneller herstel en geeft wilskracht en vechtlust om beter te worden. Voor ernstig zieke patiënten voelt ‘buiten zijn’ in gedachten soms ver weg. Patiënten liggen in bed en zijn aan allerlei apparatuur verbonden. Kan dat allemaal mee naar buiten? Daarbij is er voor sommige patiënten een drempel om door het ziekenhuis vervoerd te worden en in een openbare plek van het ziekenhuis te verblijven.

De wens

Vanuit de afdeling Intensive Care is de wens aangedragen bij stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis om voor deze patiënten én terminale patiënten een plek in de binnentuin te realiseren waar ze privacy ervaren. Een plek in een natuurlijke omgeving met groen, ruimte en zitplekken voor naasten. Een fijne, rustige plek waar zintuigen geprikkeld raken en waar een kopje koffie gedronken en een ijsje gegeten kan worden.

Vervolg

Naast de donatie van € 10.000 is er nog meer geld nodig. De komende tijd zal stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis sponsoren en fondsen werven om het project nog dit jaar te realiseren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden