4 februari Wereldkankerdag: in Groningen kregen 4.300 mensen in 2019 de diagnose kanker

Foto: KWF Kankerbestrijding

Vandaag, dinsdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Ieder jaar wordt op deze dag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker.

In Groningen kregen 4.300 mensen in 2019 kanker. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

De meest voorkomende kankersoorten in Groningen waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.

Landelijke cijfers

118.000 Nederlanders hebben in 2019 de diagnose kanker kregen, dat is 2.000 meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging komt onder andere door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. De ziekte is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door verbeterde diagnostiek en behandelingen overleeft inmiddels 65 procent van de mensen kanker. Op dit moment zijn er 800.000 Nederlanders die kanker hebben of hebben gehad.

Lokale samenwerking

Op Wereldkankerdag staan mensen wereldwijd stil bij de impact van kanker met het thema ‘Kanker zet je wereld op z’n kop’. Meer dan 220 organisaties, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, bundelen de krachten. Zij organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd.

In de provincie Groningen organiseren onder andere de volgende organisaties activiteiten.

Inloophuis Het Hamelhuys organiseert ter gelegenheid van Wereldkankerdag een open dag tussen 11.00 uur en 21.00 uur voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Je kunt het inloophuis bezichtigen en kennismaken met de gastvrouwen en het brede aanbod van het inloophuis. Voor meer informatie: hamelhuys.nl

Het Behouden Huys in Haren organiseert tussen 18.00 en 21.00 uur een open avond (Kijk voor meer informatie: www.behoudenhuys.nl

Kijk voor alle activiteiten op kwf.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden