Martini Ziekenhuis investeert in mini cyclotron voor hartpatiënten

Klaas Pieter Koopmans, nucleair geneeskundige, bij een PET CT-scanner in het Martini Ziekenhuis.
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis investeert in de ontwikkeling van een innovatief mini cyclotron voor de diagnostiek bij hartpatiënten. Dit mini cyclotron wordt volgens het ziekenhuis het eerste in Europa waarin op deze kleine schaal radioactieve stoffen voor hartscans worden gemaakt.

Met dit unieke mini cyclotron kan het Martini Ziekenhuis zélf licht radioactieve stoffen maken. Deze stof gebruikt het ziekenhuis voor het onderzoek in een PET CT-scanner. Met dit onderzoek kan zuurstoftekort in het hart zeer nauwkeurig in beeld worden gebracht. Hierdoor kan precies worden gekeken waar de afwijkingen zitten zodat nog beter te bepalen is wat de beste behandeling is voor de patiënt.

Snellere diagnose

Klaas Pieter Koopmans, nucleair geneeskundige: ‘Met deze nieuwste techniek is een snellere en meer nauwkeurige diagnose mogelijk bij hartpatiënten. We brengen verstoppingen in bloedvaten uiterst precies in beeld. Met dit onderzoek kan de behandelend arts bepalen of een dotterbehandeling zinvol is. En zo ja, op welke precieze locatie de arts deze dotterbehandeling moet uitvoeren voor het allerbeste resultaat.’

Het Martini Ziekenhuis is nu voor de meeste onderzoeken afhankelijk van externe leveranciers. Vervoer van radioactieve stoffen is lastig en duur, een file kan de kostbare stoffen al onbruikbaar maken.

De komst van dit nieuwe mini cyclotron maakt vervoer naar het Martini Ziekenhuis via de weg overbodig. Omdat het stofje in het ziekenhuis geproduceerd wordt en dus snel toegediend kan worden via een infuus bij de patiënt, is een hele kleine hoeveelheid voldoende. Dit is minder belastend voor de patiënt en medewerkers.

Ton Tiebosch, lid van de Raad van Bestuur: ‘Het aantal hartpatiënten in het Noordoosten van Nederland is relatief hoog. Veel van hen komen naar het Martini Ziekenhuis voor onderzoek en behandeling’. Naar verwachting zal deze vernieuwende onderzoeksmethode ook patiënten van buiten de regio trekken. Er zijn nu al ziekenhuizen in het omliggende gebied die geïnteresseerd zijn in deze innovatie.

Het traject van de ontwikkeling en bouw van het cyclotron neemt tot ingebruikname zestien maanden in beslag. Naar verwachting kunnen de eerste patiënten medio 2021 onderzocht worden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden