Martini Ziekenhuis: Betere en snellere diagnose met behulp van digitale pathologie

Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis heeft vier scanners aangeschaft voor digitale pathologie. De eerste drie scanners zijn sinds kort in gebruik genomen en een vierde scanner komt er in 2021 bij. Deze scanners zorgen volgens het Martini Ziekenhuis tot betere en snellere diagnose.

Deze scanners vervangen de traditionele microscoop bij onderzoek van lichaamsweefsel en – cellen. Met deze scanners is het mogelijk om de ‘onderzoeksglaasjes’ met het te beoordelen weefsel digitaal op te slaan en op een scherm te beoordelen. Ook zijn de beelden via een beveiligd systeem uit te wisselen tussen ziekenhuizen. Pathologen en andere medisch specialisten kunnen op die manier makkelijker overleggen en gebruik maken van elkaars expertise.

Betere en snellere diagnostiek

Een exacte diagnose is voor een patiënt van groot belang, omdat behandeling van een ziekte daar voor een groot deel op is gebaseerd. Klinische pathologie als medisch specialisme houdt zich bezig met het ontstaan en verloop van ziekten, door weefsel en cellen te onderzoeken. Het specialisme verzorgt in het ziekenhuis met name diagnostiek op het gebied van oncologie en chronische ziekten.

Naast het vaststellen van aard en oorzaak van de ziekte, wordt de patholoog ook vaak betrokken bij het behandelingsplan van patiënten. Centraal staan het steeds sneller en beter stellen van diagnoses door onderzoek en het voorspellen van de slagingskans van behandelingen.

Erwin Geuken, patholoog: ‘Pathologie wordt een steeds complexer vak met toenemende subspecialisatie. Met de komst van digitale pathologie en mogelijkheid tot uitwisseling van beelden kunnen we makkelijker gebruik maken van expertise in de regio en op termijn ook landelijk. Daarnaast zijn er grote ontwikkelingen gaande op het gebied van digitale beeldanalyse waarbij software ons in de toekomst zal gaan ondersteunen bij de beoordeling van weefsel, bijvoorbeeld het opsporen van kleine uitzaaiingen in een lymfeklier. We zijn blij dat het Martini Ziekenhuis deze investering heeft kunnen doen en denken hiermee een grote stap te hebben gezet om ook in de toekomst de beste zorg en diagnostiek te kunnen blijven leveren.’

In het Martini Ziekenhuis werken ruim vijfenzestig medewerkers op de afdeling Pathologie. Zij zijn betrokken bij onderzoek van lichaamsweefsel en – cellen van ruim 69.000 patiënten per jaar. De afdeling Pathologie van het Martini Ziekenhuis werkt voor eigen artsen en patiënten én voor patiënten van partners in de zorg zoals huisartsen en andere ziekenhuizen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden