UMCG: Mediterraan dieet volgen vermindert kans op nierfunctieverlies na transplantatie

Foto: Publiek Domein

Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat patiënten, die na een transplantatie een nieuwe nier ontvingen, na het volgen van een mediterraan dieet minder kans hadden op nierfunctieverlies.

Veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees, blijkt uit het onderzoek kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden. De resultaten van dit onderzoek verschenen deze week online in Clinical Journal van de American Society of Nephrology (CJASN).

Ondanks verbeteringen in de overleving van getransplanteerde nieren in de eerste jaren na transplantatie, treedt verlies van nierfunctie binnen tien jaar nog steeds op bij meer dan een derde van de ontvangers, meldt het UMCG. Nefroloog António Gomes-Neto en zijn collega’s van het UMCG onderzochten of het mediterrane dieet de niergezondheid van transplantatieontvangers helpt beschermen.

Voor dit onderzoek vulden 632 volwassen niertransplantatiepatiënten met een functionerende donornier gedurende ten minste één jaar een vragenlijst in over hun voedingspatroon. De mate waarop zij het mediterrane dieet naleefden werd beoordeeld met een 9-puntsscore. Deze groep patiënten werd gemiddeld gedurende iets meer dan vijf jaar gevolgd.

Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer de patiënten zich hielden aan het mediterrane dieet, des te beter hun nierfunctie bleef en des te minder nierfalen zich bij hen ontwikkelde.

Volgens António Gomes-Neto is er meer en meer wetenschappelijk bewijs dat de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet aantoont voor de gezondheid van hart en bloedvaten en nieren. Gomes-Neto: “In deze studie laten we zien dat ontvangers van een niertransplantatie met een hogere therapietrouw minder kans hebben op functieverlies van hun niertransplantatie”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden