UMCG opent vernieuwde verlos- en kraamkamers

Foto: Publiek Domein

De vernieuwde verlos- en kraamkamers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden dinsdag 15 oktober officieel geopend. Na anderhalf jaar verbouwen voldoet de afdeling nu weer geheel aan de eisen van de huidige tijd, meldt het UMCG.

Uitgangspunt voor de verbouwing was dat gezinnen zoveel mogelijk samen kunnen blijven. Partners van de bevallende vrouwen zijn daarom 24/7 uur welkom. Zij kunnen op de kamers blijven slapen als dat nodig of gewenst is.

Baby’s die extra zorg nodig hebben kunnen nu ook vaker bij hun moeder blijven.

In de fonkelnieuwe afdeling zijn twee verloskamers met bevalbaden erbij gekomen, omdat het aantal vrouwen dat in een bad wil bevallen enorm is toegenomen.

Er zijn nu voor zowel de medische bevallingen als voor de bevallingen met eigen verloskundige zes vernieuwde bevalkamers en 14 bedden voor zwangeren die een opname nodig hebben. Verder zijn er 18 bedden voor na de bevalling.

In totaal werken ongeveer honderd medewerkers op de afdeling: artsen, verloskundigen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, maatschappelijk werkers en zorgassistenten.

Verwachting groeiend aantal bevallingen

Op basis van demografische voorspellingen worden in Groningen en directe omgeving de komende jaren een groeiend aantal bevallingen verwacht. Ook dit was reden voor het UMCG om te investeren in vernieuwde verlos- en kraamkamers. In de krimpregio’s in de provincie Groningen zal het aantal bevallingen juist wat afnemen.

Binnenkort verhuist de Verloskundige Stadspraktijk dichter naar de afdeling toe; de praktijk zit nu nog elders op het UMCG-terrein. Daardoor heeft het UMCG straks alles in huis op één plek als het om zwangerschap en bevallen gaat.

De verwachting is dat jaarlijks ongeveer 1600 vrouwen in het UMCG zullen bevallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen