Stikstofuitstoot vormt risico voor nierschade

Foto: De Redactie

Een hoge uitstoot van stikstof vormt een risico voor schade aan de nieren. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 143.000 inwoners van Noord-Nederland dat enkele nefrologen van het UMCG uitvoerden.

De resultaten zijn woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine PLOS ONE, meldt het UMCG.

Onderzoek

De onderzoekers maakten in hun studie gebruik van 143.735 deelnemers aan Lifelines, de data- en biobank waarin informatie over de gezondheid van drie generaties inwoners van Noord-Nederland gedurende dertig jaar wordt verzameld. Ze stelden van de deelnemers de geschatte nierfunctie vast, die aangeeft met welke snelheid de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren. Daarna gingen zij op postcodeniveau na waar deze nierfunctie het laagst en het hoogst was.

Stikstofuitstoot bepalende factor

Er bleken in Noord-Nederland significante verschillen te zijn tussen regio’s in de mate waarin chronische nierschade voorkomt. Deze verschillen waren niet goed te verklaren door bekende risicofactoren als leeftijd, hoge bloeddruk en suikerziekte. Uit de ruimtelijke analyses bleek blootstelling aan stikstofdioxide een belangrijke factor te zijn. Hoe groter de blootstelling aan stikstof was, des te lager was de nierfunctie.

Risico voor nierschade

Dit duidt er op dat een hoge stikstofuitstoot niet alleen een risico vormt voor schade aan de luchtwegen, maar ook een risico kan vormen voor schade aan de nieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen