Het UMCG heeft samen met verschillende partners een subsidie van ruim 1,1 miljoen euro ontvangen. Met deze subsidie wordt een instrument ontwikkeld waarmee motorisch beperkte patiënten een deel van hun behandeling thuis kunnen ondergaan.
Het gaat om patiënten die thuis revalideren na een beroerte of na plaatsing van een heup- of knieprothese en om patiënten met bewegingsbeperkingen als gevolg van de ziekte van Parkinson.
Het project "SMOVE" zorgt ervoor dat de behandeling voor de patiënten minder belastend wordt, doordat zij minder vaak naar een zorginstelling hoeven te gaan. Een groot voordeel voor deze vaak minder mobiele patiënten.
Met het te ontwikkelen instrument moeten zorgverleners de bewegingen van de patiënten meer en beter op afstand kunnen volgen, beoordelen en evalueren, zodat er minder klinische behandelingen noodzakelijk zijn. 'Naast de voordelen voor de patiënt verlaagt dit de kosten van de gezondheidszorg', meldt het UMCG.
Het project SMOVE zal drie jaar duren. In het UMCG zijn de afdelingen Neurologie, Bewegingswetenschappen en Orthopedie betrokken.