Onderzoek UMCG: ‘Vrouwen gebaat bij lagere dosering hartfalenmedicatie’

Foto: Publiek Domein

De optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen ligt aanzienlijk lager dan voor mannen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Deze week publiceerden ze hun resultaten in het Britse medisch tijdschrift The Lancet.

Wereldwijd gelden voor mannen en vrouwen nu dezelfde dosering voor bijvoorbeeld bètablokkers. Tussen 2010 en 2015 werden data verzameld van 2500 mensen uit Europa, samen met data van meer dan 4500 patiënten met hartfalen uit Azië. Uit de data-analyse blijkt nu dat vrouwen met hartfalen baat hebben bij een lagere dosering van de onderzochte medicijnen. De optimale waarde lijkt ongeveer de helft lager te liggen dan de dosering die momenteel wordt geadviseerd.

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusie geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te gaan ‘onderbehandelen’. Meer onderzoek is nodig om te achterhalen hoe verschillen tussen mannen en vrouwen de behandeling van hartfalen kunnen beïnvloeden, aldus de onderzoekers.

Ruim 227.000 met name oudere mensen in Nederland kampen met hartfalen. Dit is een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart steeds verder achteruit gaat. Hartfalen is te behandelen met verschillende medicaties, die langzaam opgebouwd moeten worden naar een optimale dosering.

Reacties

0