UMCG ontvangt subsidie voor verbetering bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bij gebruik zelfafnameset

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangt een subsidie van 400.000 euro van ZonMw voor een onderzoek naar een aanpassing van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Het doel is dat het onderzoek vrouwvriendelijker is en dat vrouwen minder vaak naar hun huisarts hoeven te gaan voor een uitstrijkje.

Vrouwen met een infectie van het humaan papillomavirus (HPV) hebben een grotere kans om uiteindelijk baarmoederhalskanker te ontwikkelen. De doelstelling van het bevolkingsonderzoek is om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen aan de hand van de aanwezigheid van HPV.

Vernieuwde bevolkingsonderzoek

In het vernieuwde bevolkingsonderzoek wordt eerst op HPV getest via het gebruikelijke uitstrijkje bij de huisarts of met een zelfafnameset. Ongeveer 7 procent van de vrouwen gebruikt deze zelftest. Hierbij maakt de vrouw zelf thuis een uitstrijkje en stuurt deze op met de post. Als de thuistest positief is voor HPV, gaat de vrouw alsnog naar de huisarts voor een uitstrijkje om te bepalen of doorverwijzing naar een gynaecoloog nodig is. Dit huisartsbezoek wordt vaak als onwelkom ervaren door deze vrouwen, wat leidt tot vertraging en verminderde deelname aan het bevolkingsonderzoek. Het gevolg is dat minder afwijkingen in een vroeg stadium bij vrouwen worden ontdekt.

Analyse met DNA-test

In dit onderzoek wordt het materiaal van de zelfafnameset bij HPV-positieve vrouwen geanalyseerd met een nieuwe DNA-test. Hiermee is te bepalen welke vrouwen een doorverwijzing naar de gynaecoloog nodig hebben. Deze vrouwen hoeven dus niet meer eerst langs de huisarts voor een uitstrijkje.

Onderzoeksgroep

Het onderzoek wordt geleid door dr. Bea Wisman (Gynaecologische Oncologie) en de hoogleraren Ed Schuuring (Pathologie) en Truuske de Bock (Oncologische Epidemiologie). De onderzoeksgroep van Wisman en Schuuring richt zich al sinds 2003 op het verbeteren van de screening en vroegtijdige opsporing van de voorloper-cellen van baarmoederhalskanker.

Het onderzoek duurt 3 jaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden