Martini Borstcentrum investeert in mammografie

Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis heeft geïnvesteerd in nieuwe hightech röntgenapparatuur met gebogen houders, de zogenaamde ‘curved paddles’.

Het Martini Borstcentrum combineert persoonlijke aandacht voor de patiënt met slimme technieken en geavanceerde apparatuur voor mammografie. Daarnaast heeft toegepast onderzoek ertoe geleid dat – daar waar mogelijk – minder kracht wordt toegepast bij het maken van de foto. Dit leidt, in combinatie met persoonlijke en deskundige begeleiding door de laborant van het Martini Borstcentrum, tot het beste resultaat en een zo optimaal mogelijk comfort voor de patiënt.

Mammografie

Bij het maken van de foto ligt de borst tussen een paddle en een plaat met de detector. Om een goed mammogram te maken, moet het borstweefsel helemaal in zicht zijn. Dat betekent dat er kracht nodig is om de borst te samen te drukken, ook het deel van de borst dat dicht tegen het lichaam aan zit.

Door de curved paddles wordt de kracht goed verdeeld en dat is minder onaangenaam voor de patiënt. Op het Borstcentrum werken vijf radiologen. De radiologen leveren met de beoordeling van de foto’s (en eventueel een echo met of zonder weefselafname) een belangrijke bijdrage aan de diagnose voor de patiënt.

‘Het Martini Ziekenhuis heeft voor de beeldvorming de beste apparatuur in huis. De foto’s die gemaakt zijn met de curved paddles zijn in kwaliteit vergelijkbaar met andere, maar zorgen voor meer comfort voor de patiënt,’ aldus radioloog Pieter Ott.

Invloed voor de patiënt

Fera Damstra is laborant bij het Martini Borstcentrum en maakt met haar elf collega’s wekelijks voor ruim honderd vrouwen en soms ook mannen, gemiddeld vier mammogrammen per patiënt: ‘Iedere patiënt krijgt bij ons de volle aandacht. De ervaringen die vrouwen hebben bij mammografie lopen nogal uiteen van een beetje ongemakkelijk tot zeer pijnlijk. We zorgen er altijd voor dat de patiënt zo veel mogelijk ontspant, we luisteren naar wat de vrouw ervaart en bespreken eventuele pijn of angst. We kijken nauwkeurig naar de specifieke eigenschappen van de borst en geven uiteraard uitleg over wat we doen. Als vrouwen het idee hebben dat ze invloed hebben op hoe de mammografie verloopt, dan kunnen ze meer aan. Die invloed kunnen we ze gelukkig geven. Dat komt de patiënt én het resultaat ten goede.’

Minder kracht nodig

‘Voor’de spreiding van een kleinere of minder compacte borst is minder kracht nodig om een goed mammogram te maken’, zegt Chris Borns, klinisch fysicus in het Martini Ziekenhuis naar aanleiding van onderzoek dat door hem en zijn collega is begeleid. ‘Ook blijkt dat je in gradaties minder kracht nodig hebt om de noodzakelijke druk op te bouwen. De laborant maakt een inschatting van de grootte en de structuur van de borst en stelt vast wat de minimale kracht is om een goed mammogram te maken. De laboranten bepalen naar aanleiding van het onderzoek per patiënt wat de optimale kracht is om toe te passen. Aan de hand van de ervaringen, kunnen we de gradaties ook vertalen in streepjes op de paddles, die als visueel hulpmiddel helpen om de optimale kracht te bepalen, of het nu gaat om curved paddles of reguliere. De laborant kan gebruik maken van de – al dan niet denkbeeldige – streepjes op de paddles, waardoor de patiënt zo min mogelijk pijn of ongemak ervaart.’

3700 patienten

Huisartsen in Groningen en Drenthe verwijzen jaarlijks 3700 patienten met een verdenking op borstkanker naar het Martini Borstcentrum voor mammografie en/of echografie. Het Martini Borstcentrum is daarmee het grootste borstcentrum van Noord-Nederland. Ongeveer 10 procent van die vrouwen en mannen krijgt de diagnose borstkanker.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen