UMCG beantwoordt vragen patiënten met hulp van AI

Foto: De Redactie

Het UMCG gaat AI (artificial intelligence, afgekort AI) inzetten bij het beantwoorden van schriftelijke vragen van patiënten. Een AI-toepassing in het elektronisch patiëntendossier (EPD) leest de vraag van de patiënt en geeft een antwoordsuggestie. De zorgverlener krijgt het door AI gemaakte conceptantwoord, controleert het en past het waar nodig nog aan, meldt het UMCG.

De verwachting is volgens het ziekenhuis dat het de administratieve druk op artsen, verpleegkundig specialisten en andere zorgverleners flink kan verlagen.

Europese primeur voor UMCG

In de afgelopen maanden draaiden het UMCG en het ETZ in Tilburg een proef met deze AI-toepassing. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Europa dat de chatbot daadwerkelijk inzet in het schriftelijk contact met patiënten. Tijdens de proefperiode controleerden zorgverleners de door AI opgestelde antwoorden nauwkeurig. Tom van der Laan, KNO-arts en Chief Medical Information Officer (CMIO) in het UMCG: “Het is prachtig om te zien waar kunstmatige intelligentie toe in staat is. Maar de zorg blijft mensenwerk: er is altijd een arts of verpleegkundige die het antwoord checkt voordat we het verzenden. Kunstmatige intelligentie kan het werk ondersteunen en makkelijker maken, maar zorgprofessionals zijn voorlopig onvervangbaar in de zorg.”

Meer tijd voor de patiënt

Wekelijks stellen patiënten ruim 1200 schriftelijke vragen aan hun UMCG-zorgverlener. Die vragen gaan bijvoorbeeld over medicatiegebruik, pijnbestrijding en weer mogen sporten, werken of reizen na een operatie. Het beantwoorden van al die vragen kost artsen en andere zorgverleners veel tijd. “Het is heel simpel”, aldus Van der Laan, “als zorgverleners minder tijd hoeven te besteden aan dit soort administratieve taken, is er meer tijd voor de patiënt.”

Veilig

“De AI-toepassing is geen zelflerend systeem, de chatbot leert niet van onze patiëntgegevens”, aldus het UMCG. De chatbot is geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier (EPD) en de patiëntengegevens blijven binnen dat systeem.

Informatiever en vriendelijker

In Amerika wordt deze toepassing al in diverse ziekenhuizen gebruikt. “De ervaringen daar zijn zeer positief. Je kunt denken dat zo’n systeem het contact met de zorgverlener onpersoonlijker maakt, maar niets is minder waar. Omdat de zorgverleners de vragen nu tussen de bedrijven door beantwoorden, doen ze dat vaak wat kortaf. Kunstmatige intelligentie blijkt niet alleen informatievere en uitgebreidere antwoorden te geven, maar AI doet dat ook meer empathisch. We verwachten dat we in Nederland dezelfde positieve ervaringen zullen hebben.”

Meer mogelijkheden

AI biedt nog veel meer mogelijkheden voor de zorg. “Als ik nu één dagdeel spreekuur op de polikliniek heb, kost het me zo’n 1.5 tot 2 uur voorbereidingstijd”, vertelt Van der Laan. “Ik lees van iedere patiënt het dossier, bekijk bijvoorbeeld veranderingen in medicijngebruik en behandelingen door andere zorgverleners. Als AI daar een samenvatting van kan maken met alleen de relevante informatie, dan kan dat ontzettend veel tijd besparen. Maar AI kan bijvoorbeeld ook een patiëntvriendelijke samenvatting van een operatieverslag maken, of snel een ontslagbrief schrijven zodat de huisarts vlot geïnformeerd wordt over de ziekenhuisopname van de patiënt. Ik verwacht dat we in de komende jaren veel meer toepassingen in de zorg krijgen. Eerst vooral met de zogeheten taalmodellen zoals ChatGPT, maar op termijn ook met robotica. De toepassingen zijn eindeloos.”

In de komende weken en maanden zullen meer Nederlandse ziekenhuizen met een EPD deze toepassing gaan gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen