Subsidie voor ‘samen beslissen’ in mondzorg

Foto: StockSnap via Pixabay

Onderzoekers van het UMCG krijgen 200.000 euro subsidie van Zorginstituut Nederland om tandartsen en mondhygiënisten (in opleiding) te leren hoe ze het beste met patiënten in gesprek kunnen gaan.

Voor patiënten wordt een toegankelijke folder en video gemaakt. Het doel van het project ‘Samen beslissen voor een betere mondgezondheid’ is samen beslissen welke behandeling het beste is.

Wat zijn de behandelopties? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat past het beste bij mij en mijn leven? Als je bij de tandarts of mondhygiënist komt, valt het lang niet altijd mee om te overzien wat je mogelijkheden zijn en wat het beste voor je is. Voor mensen die laaggeletterd zijn of lage gezondheidsvaardigheden hebben is dat vaak extra moeilijk.

In Nederland heeft 25 procent van de mensen beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben problemen met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen over hun gezondheid. Hierdoor hebben ze vaker gaatjes en ontstoken tandvlees en ook hebben ze vaker een kunstgebit.

In dit project worden (aankomende) mondzorgprofessionals en docenten van de opleidingen Tandheelkunde en Mondzorgkunde, getraind in het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden, begrijpelijk communiceren en het toepassen van ‘samen beslissen’ in gesprekken. Dit gebeurt in het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG, in vijf tandartspraktijken in en om Groningen en in het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis. GGD-Groningen helpt de projectresultaten te verspreiden in samenwerking met Taalambassadeurs Alfacollege, die zelf laaggeletterd zijn.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland met subsidie uit de subsidieregeling ‘Leren gebruiken van Uitkomstinformatie voor Samen beslissen’. Het Zorginstituut voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van VWS.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen