UMCG: “Jonger naar de tandarts, later minder gaatjes”

Foto: UMCG

Kinderen die op jonge leeftijd naar de tandarts gaan, hebben later minder gaatjes. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit. In het GigaGaaf!-onderzoek, gefinancierd door ZonMw, werden ouders met een baby van 6 maanden vanuit het consultatiebureau verwezen naar de tandarts of mondhygiënist. Het onderzoek toonde aan dat kinderen die op deze jonge leeftijd mondzorg kregen, op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes hadden dan kinderen die niet werden verwezen en later pas mondzorg kregen.

In Nederland wordt tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor het voor kinderen gratis is en er geen eigen risico geldt.

Hoewel 93% van de schoolgaande kinderen (4-12 jaar) jaarlijks naar de tandarts gaat, geldt dit slechts voor 38% van de kinderen tussen 0 en 4 jaar oud. Op deze jonge leeftijd ontstaan echter al beginnende gaatjes, die als ze niet op tijd worden ontdekt en behandeld, kunnen uitgroeien tot grotere gaatjes met nadelige gevolgen. Ongeveer een kwart van de kinderen in Nederland heeft op vijfjarige leeftijd al gaatjes of gevulde gaatjes.

Uit het GigaGaaf!-onderzoek blijkt dat het verstandig is om al vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Het onderzoek werd uitgevoerd in Noord-Oost-Groningen, Oost-Drenthe en verschillende buurten in Den Haag, waar relatief veel mensen met tandbederf wonen.

Voorlichting aan ouders

Tijdens de eerste bezoeken aan de tandarts kunnen jonge kinderen wennen aan de omgeving, de stoel en de geluiden. Deze bezoeken zijn echter vooral gericht op de ouders. Zij worden voorgelicht over het belang van goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen met fluoridetandpasta, gezonde voeding en het vermijden van te veel eet- en drinkmomenten die gaatjes kunnen veroorzaken.

Het uitnodigen of verwijzen naar de tandarts had een positief effect. Van de kinderen die werden verwezen in het kader van het onderzoek, bezocht 54% een mondzorgverlener in hun eerste levensjaar, terwijl slechts 6% van de kinderen in de controlegroep dit deed. De kinderen werden gedurende vijf jaar gevolgd en op vijfjarige leeftijd kregen ze een gebitscontrole. Hieruit bleek dat de vijfjarige kinderen uit de groep die verwezen werd, ongeveer 20% minder beginnende gaatjes hadden dan de kinderen uit de controlegroep. De GigaGaaf!-methode lijkt dus een effectieve manier te zijn om de mondgezondheid van jonge kinderen te verbeteren.

GigaGaaf! is een onderzoeksproject van het Universitair Medisch Centrum Groningen, TNO Child Health en de Erasmus School of Health Policy & Management,

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen