Minister Kuipers bezoekt UMCG maandag

Foto: De Redactie

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid brengt maandagmiddag 6 maart een bezoek aan het UMCG. Kuipers laat zich bijpraten over psychedelica in de zorg, immunotherapie en Lifelines. Uit handen van ZonMw ontvangt Kuipers een rapport in ontvangst over het gebruik van psychedelica in de zorg.

Een deel van het bezoek is in het UMCG en een deel vindt plaats in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, meldt het UMCG.

Psychedelica in de zorg

Psychedelica, zoals ketamine, MDMA en psilocybine, zijn in opmars als medicijn voor mensen met bijvoorbeeld ernstige depressies, pijn en PTSS bij wie standaardbehandelingen geen uitkomst bieden. Onderzoekers van het UMCG maakten in opdracht van ZonMw een rapport over therapeutische toepassingen van psychedelica. Daarin beschrijven zij de kansen, risico’s en uitdagingen van deze nieuwe behandelingen en pleiten zij voor een landelijk netwerk van universitair medische centra en GGZ-instellingen voor de coördinatie van grootschalig onderzoek, opleiding, accreditatie en kwaliteitsbewaking, gericht op uiteindelijke zorgprogrammering. Het rapport ‘Therapeutische toepassingen van psychedelica’ wordt maandag tijdens een minisymposium over dit onderwerp in het UMCG aangeboden aan de minister.

De minister gaat ook in gesprek met patiënten die voor ernstige depressie zijn behandeld met ketamine en psilocybine en behandelaren vanuit ARQ Centrum ‘45 en het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG.

Immunotherapie met CAR-T

Minister Kuipers wordt bijgepraat over de vorderingen van immunotherapie met CAR-T en de kansen die snelle innovatie van deze vorm van immunotherapie kan bieden voor de behandeling van andere kankersoorten.

CAR -T-cel immunotherapie is een relatief nieuwe behandeling waarmee sinds enkele jaren uitbehandelde patiënten met lymfeklierkanker toch genezen kunnen worden. Het is een eenmalige behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van genetische modificatie van de patiënt-eigen T-cellen, een bepaald type witte bloedcellen. Deze spelen een belangrijke rol in de algemene afweer van het lichaam tegen kanker en infecties.

Het UMCG ontving eerder al een grote subsidie om de CAR-T-cellen zelf te kunnen producerenen heeft hiervoor een netwerk opgezet met andere academische centra in Nederland. Inmiddels zijn de eerste patiënten in Nederland behandeld met een in het UMCG in studieverband geproduceerd goedkoper en direct beschikbaar CAR-T-celproduct.

Prehabilitatie

In Drachten staat prehabilitatie op het programma: zorgen dat patiënten die een zware operatie moeten ondergaan vooraf zo goed mogelijk in conditie zijn.
Lifelines

Tot slot komt Lifelines, de grootste data- en biobank van Nederland, aan de orde. Daarin wordt al 15 jaar gezondheidsinformatie verzameld van 167.000 Nederlanders. Deelnemers leveren om de paar jaar materiaal in, zoals urine, bloed en haar, ze krijgen functiemetingen en beantwoorden regelmatig vragenlijsten. Met die schat aan data kunnen onderzoekers van over de hele wereld onderzoek doen naar factoren die van invloed zijn op (het ontstaan van) ziekte en gezondheid.

Tijdens het vorige werkbezoek van de minister werd hij bijgepraat over de verschillende Lifelines onderzoeken naar (long-)covid. Tijdens dit bezoek wordt besproken hoe Lifelines kan bijdragen aan het onderbouwen, monitoren en evalueren van de doelen uit het Integraal Zorgakkoord.

In het Integraal Zorgakkoord van het kabinet zijn onderzoek naar en de aanpak van Alzheimer, obesitas en kanker belangrijke doelstellingen. Lifelines-gegevens kunnen daar een sleutelrol in spelen. In 2024 moet de vierde onderzoeksronde van start gaan. Daarvoor is de financiering nog niet rond. De derde onderzoeksronde is nog in volle gang.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen