UMCG onderzoekt effect mindfulness en positief fantaseren om terugval depressie te voorkomen

Foto: Ulrike Mai via Pixabay

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar het effect van mindfulness en positief fantaseren op negatieve gedachten bij terugval van depressie.

Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van aanhoudende negatieve gedachten. Met deze studie, het online onderzoek MINDCOG, willen de onderzoekers nagaan hoe de gedachten van deze mensen positief te beïnvloeden zijn, zodat de kans op terugval minder wordt.

Twee therapievormen

De onderzoekers gebruiken de twee therapievormen mindfulness en fantaseren. Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten. Fantaseren richt zich meer op het stimuleren van positief denken. Eerder onderzoek liet zien dat therapieën waar deze technieken onderdeel van zijn, terugval van depressie kunnen verminderen. Maar hoe deze technieken precies werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is, is nog niet uitgebreid onderzocht.

Deelnemers gezocht

Het UMCG zoekt deelnemers, mannen en vrouwen tussen de 18 en 60 jaar, die twee of meer depressieve episodes hebben gehad in de afgelopen 10 jaar en die op dit moment niet elke dag antidepressiva gebruiken, voor het onderzoek. Daarnaast zijn ook deelnemers nodig die nog nooit depressief zijn geweest. Deelnemers aan het onderzoek oefenen met zowel mindfulness als positief fantaseren. Vóór en tijdens het oefenen met deze technieken vullen deelnemers een dagelijks rapport in en voeren zij enkele kleine aandachtstaken uit. Deze metingen kunnen zij vanuit huis via de mobiele telefoon doen.

Kijk voor meer informatie over de online MINDCOG-studie en deelname op umcg.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen