Drie miljoen voor hulp voor mensen met dementie; UMCG neemt deel aan onderzoek

Foto: De Redactie

Alzheimer Nederland stelt drie miljoen euro beschikbaar aan een landelijk samenwerkingsverband, waaraan ook het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) deelneemt.

Mensen met dementie kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de personen met dementie en hun naasten. Om dit te verbeteren stelt Alzheimer Nederland de subsidie beschikbaar.

Het UNO-UMCG gaat een deel van de subsidie inzetten voor een inventarisatie van de behoefte aan zorgtechnologie bij mantelzorgers en zorgprofessionals. “Deze behoefte-inventarisatie is broodnodig om bestaande producten door te ontwikkelen, zodat ze beter aansluiten bij de wensen”, aldus Sytse Zuidema, hoogleraar Ouderengeneeskunde & Dementie en voorzitter van het UNO-UMCG.

Technologie

De behoefte-inventarisatie zal zich onder meer richten op de toepassing van sensortechnologie om zorgproblemen te monitoren bij thuiswonende mensen met dementie. Het UNO-UMCG en Hanzehogeschool Groningen ontwikkelen die technologie samen met zorgprofessionals binnen het onderzoeksproject MOOD-Sense. Daarnaast gaat een deel van de subsidie naar verbetering van de herkenning en screening van delier bij thuiswonende mensen met dementie.”

“Bij dementie zijn de verschillen groot en ook de behoeftes verschillen enorm. Van persoon tot persoon, maar ook van dag tot dag”, zegt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland. “Wat is er nodig, wat is er nog mogelijk en helpt het allemaal wel? Daar helpt dit onderzoek de persoon met dementie, zijn of haar naasten en de zorgprofessionals bij.”

Niet eerder stelde Alzheimer Nederland zo’n groot bedrag beschikbaar voor onderzoek. Aanvullend op dit bedrag komt er mogelijk nog eens drie miljoen euro extra van Health Holland.

Het landelijk samenwerkingsverband heeft de naam SPREAD+ (Sustainable and PeRsonalisEd Advances in Dementia care) en staat onder leiding van het Alzheimer Centrum Limburg van het MUMC+, Radboudumc Alzheimer Centrum/ UKON, Hogeschool Windesheim en het UNO-UMCG/ Alzheimer Centrum Groningen. Daarnaast maken Universiteit Tilburg, Trimbos Instituut, Alzheimer Centrum Amsterdam, Expertisecentrum Pharos Hogeschool Zuyd, Hogeschool Utrecht, Hogeschool InHolland en het Erasmus Alzheimer Centrum deel uit van het samenwerkingsverband.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen