Martini Ziekenhuis is samen UMCG onderzoek gestart naar behandeling endeldarmkanker

Foto: De Redactie

Het Martini Ziekenhuis en de afdeling radiotherapie in het UMCG nemen samen deel aan een grote internationale studie voor de behandeling van endeldarmkanker.

Sinds kort is het bekend dat de endeldarm niet altijd verwijderd hoeft te worden bij kleine kwaadaardige tumoren. De beide ziekenhuizen willen weten welke langetermijneffect zo’n behandeling heeft.

De studie (STAR-TREC fase III) richt zich op patiënten met een niet al te groot kwaadaardig gezwel in de endeldarm. Onder leiding van hoofdonderzoeker en chirurg Bastiaan Pultrum is gestart met de grote internationale studie, samen met grote behandelcentra in Nederland, Engeland en Denemarken.

De studie richt zich op de resultaten op lange termijn en de juiste behandelmethode.

De onderzoekers vergelijken patiënten die hun endeldarm konden houden en patiënten bij wie de endeldarm wel is weggehaald. Zo hopen de onderzoekers te weten te komen of de patiënten die hun endeldarm behielden, vaker last hebben van bijwerkingen of terugkerende tumoren. Ook richten de onderzoekers zich op eventuele bijwerkingen van de radiotherapie en chemotherapie.

“We verwachten dat veel patiënten goed behandeld kunnen worden met bestraling of met een combinatie van chemotherapie en bestraling”, stelt Pultrum. “Het grote voordeel daarvan is dat een operatie niet nodig is. Ze houden dus hun endeldarm en een stoma is niet nodig. Wel zullen er vaak controles nodig zijn voor de patiënt om dit goed in de gaten te houden.”

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van het Martini Ziekenhuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen