Martini Ziekenhuis boekt positief financieel resultaat; ondanks covid pandemie ruimte voor ontwikkeling en innovatie

Archief De Redactie
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis heeft vorig jaar een positief financieel resultaat geboekt. Ondanks dat de coronapandemie een grote stempel drukte, was er ook ruimte voor ontwikkeling en innovatie. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het Martini Ziekenhuis afgelopen week publiceerde.

Door de pandemie bleef de druk op de zorg vorig jaar onverminderd hoog. Operaties en zorg moesten worden uitgesteld. Vanwege de grootschalige vaccinatiecampagne zag het ziekenhuis richting de zomer van 2021 dat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames af nam. Na een zomer met minder coronapatiënten, waarin veel operaties werden uitgevoerd en zorg werd geleverd, bleek het begin november opnieuw nodig de crisisorganisatie op te schalen. “Het piepte en kraakte, maar daarbij zagen we ook de kracht van #teammartini. Een gevoel van trots op wat we samen gepresteerd hebben overheerst”, aldus het Martini Ziekenhuis.

Het financieel resultaat over 2021 bedraagt 15,9 miljoen positief. Het genormaliseerde resultaat (zonder incidentele baten) bedraagt 8,0 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dat ‘slechts’ 0,8 miljoen euro. Die verbetering is voor 5,5 miljoen euro het gevolg van de resultaten van het financieel herstelprogramma Martini Slim Fit.

Strategisch plan Kijk Martini 2024

Vorig jaar heeft het Martini Ziekenhuis een nieuw strategisch plan vastgesteld: KIJK Martini 2024. KIJK Martini 2024 beschrijft hoe het Martini Ziekenhuis om gaat met de vraagstukken toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van zorg, omdat deze vraagstukken onder druk staan.

Versterken topklinisch profiel

Verder heeft het Martini Ziekenhuis vorig jaar het aantal geregistreerde topklinische functies in het Zorgregister uitgebreid naar 13 in totaal. In 2021 startte de Alliantie Voeding in de Zorg samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en met steun van het ministerie van VWS het project ‘Goede Zorg Proef Je’. Vanuit dit project is het Martini Ziekenhuis uitgekozen om als voorhoedeziekenhuis aan de slag te gaan met een gezonder voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Daarnaast startte het Martini Ziekenhuis met het opnemen van patiënten via de opname lounge. Patiënten die komen voor een geplande operatie gaan vanuit een comfortabele wachtruimte lopend naar het Operatiecentrum. Daarmee creëert het ziekenhuis ruimte om meer patiënten te opereren. In 2021 sloten de Hanzehogeschool Groningen en het Martini Ziekenhuis een samenwerkingsconvenant waarmee we een nieuwe impuls geven aan de samenwerking op onderzoek en ontwikkeling, huisvesting en facilitaire voorzieningen en onderwijs.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen