UMCG maakt zich zorgen om de stijgende energiekosten en materialen

Foto: De Redactie

Ondanks dat het UMCG vorig jaar een positief resultaat boekte van tien miljoen euro, maakt het ziekenhuis zich zorgen de sterk stijgende kosten dit jaar. Dat blijkt uit de jaarrekening 2021 die het UMCG dinsdag presenteerde.

Behalve de druk op de zorg, ook na corona krijgt het ziekenhuis te maken met stijgende energiekosten, middelen en materialen.

De omzet van de UMCG-groep in 2021 bedroeg 1,61 miljard euro en het resultaat van de groep – inclusief onder andere het Ommelander Ziekenhuis Groningen en de stichting Triade – bedroeg 17,2 miljoen euro.

Het resultaat over 2021 wordt volgens het UMCG in belangrijke mate beïnvloed door vangnetregelingen die landelijk zijn gemaakt voor de coronacrisis.

Zorgen over sterk stijgende kosten

Voor 2022 staat het UMCG nu voor de uitdaging om deze uitgestelde zorg in te halen. Naast deze druk op de zorg en de financiële risico’s die dit met zich meebrengt, zijn er ook zorgen over de sterk stijgende kosten in 2022. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot verder stijgende kosten van bijvoorbeeld energie en middelen en materialen. Alleen al de energiekosten van het UMCG vallen dit jaar drie tot vier keer hoger uit dan de kosten over 2021.

Daarom zet het UMCG nog sterker in op verduurzaming en energiebesparende maatregelen. Zo staat in de kantoren van het UMCG de thermostaat een graad lager en wordt ingezet op minder gebruik van grondstoffen en materialen en verduurzaming van gebouwen. Ook zijn in het UMCG meer dan twintig Green Teams actief die verduurzaming op de afdeling stimuleren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen