UMCG: ‘Meer thuisbevallingen tijdens corona, gezondheidsuitkomsten moeder en kind bleven gelijk”

Foto: Publiek Domein

Meer vrouwen zijn thuis bevallen tijdens de coronacrisis dan het jaar ervoor. De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind, zoals vroeggeboorte, bloedverlies en geboortegewicht, bleven gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC, UMC Groningen en de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG).

Het onderzoek werd donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Birth.

“Het was een unieke periode, die we nog niet eerder hadden meegemaakt. We wilden graag onderzoeken of corona tot verschillen in zorguitkomsten heeft geleid”, aldus hoofdonderzoeker prof. Corine Verhoeven.

Strenge richtlijnen tijdens pandemie bij bevallingen

Tijdens de coronapandemie stonden zorgsystemen wereldwijd onder druk en golden strenge richtlijnen tijdens de pandemie. Zo werd het aantal contactmomenten tot een minimum beperkt en mocht bij de bevalling maximaal één (extra) persoon aanwezig zijn. De zwangere werd verzocht alleen naar afspraken met de verloskundige te komen. Veel consulten vonden telefonisch of online plaats.

Thuisbevallingen

Uit het onderzoek onder 5.913 vrouwen blijkt dat 23,8 procent die bij de verloskundige aan de bevalling begonnen, thuisbevielen. Ook gaven meer vrouwen vooraf bij hun verloskundige aan dat ze graag thuis wilden bevallen. Tijdens de pandemie bevielen meer vrouwen met pijnstilling, deze trend is al langer gaande. Het percentage episiotomieën, het zetten van een ‘knip’, nam juist iets af. Ook deze trend is de laatste jaren landelijk zichtbaar.

De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind, zoals vroeggeboorte, bloedverlies en geboortegewicht, bleven gelijk. Verhoeven: “Dat zegt iets over de kwaliteit van zorg tijdens de COVID-19 pandemie, maar het bevestigt ook wat we al wisten uit eerdere studies. Namelijk dat thuisbevallingen in Nederland op een veilige en gezonde manier gebeuren”.

 

(Bron: UMCG)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen