UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar boosterprik met nieuw vaccin tegen corona

Foto: Pixabay

Het UMCG start samen met TRACER een studie naar boostervaccinaties met AKS-452, het COVID-19 kandidaat-vaccin van Akston Biosciences. Hiervoor zoekt het ziekenhuis 600 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 85 jaar oud, meldt het UMCG.

Uit eerder onderzoek van het UMCG naar de werking van het AKS-452 bij gezonde, ongevaccineerde vrijwilligers bleek het vaccin veilig en een goede bescherming te bieden tegen het coronavirus. Ook biedt het vaccin bescherming tegen de omikronvariant.

Het doel van de boosterstudie is om de reactie van het immuunsysteem op een Akstonboosterprik te onderzoeken bij mensen die al gevaccineerd zijn met een ander vaccin, zoals de vaccins van Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca. Ook onderzoekt het ziekenhuis of mensen langdurig effectief beschermd kunnen worden tegen nieuwe varianten van het coronavirus, om periodieke vaccinatie te voorkomen.

Het vaccin

Het Akston vaccin is gebaseerd op een spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van genetisch materiaal en is dus geen mRNA-vaccin.

Het Akston vaccin is makkelijk te vervoeren naar andere werelddelen zonder koeling, waar bewaartemperaturen van -80 °C (de bewaartemperatuur van de huidige geregistreerde vaccins) onmogelijk zijn en de vaccinatiegraad laag is, zoals in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Vrijwilligers gezocht

Aan het onderzoek kunnen zeshonderd gezonde vrijwilligers ouder dan 18 en jonger dan 85 jaar meedoen. Deelnemers hebben minimaal 3 maanden geleden hun laatste prik gehad en hebben nog geen ander COVID-19 boostervaccin ontvangen. Deelnemers krijgen één dosis van het kandidaat-vaccin toegediend. Bij de deelnemers worden bij elke afspraak de antistoffen gemeten. Zo krijgen deelnemers inzicht in het effect van het vaccin gedurende de duur van de studie.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van het UMCG.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen