“Darmflora beïnvloedt effectiviteit immunotherapie bij huidkanker”

Foto: De Redactie

De samenstelling van de darmflora is van invloed op de effectiviteit van immunotherapie bij huidkanker. Dat hebben onderzoekers van het UMCG ontdekt.

Jaren geleden startten Geke Hospers van de afdeling medische oncologie en Rinse Weersma van de afdeling maag- darm- leverziekten in het UMCG met dit onderzoek dat is uitgegroeid tot een grote Europese studie. In het bijzonder voor de behandeling van huidkanker (melanoom) bleek uit eerdere studies dat het microbioom door de invloed op het immuunsysteem, een rol speelt in de reactie van patiënten op immunotherapie. Het doel van deze studie was om verder bewijs te zoeken hiervoor.

Tot nu toe is immunotherapie effectief bij ongeveer de helft van de patiënten met een gevorderd melanoom. Aangezien er manieren zijn om de samenstelling van de darmflora aan te passen voordat een oncologische behandeling begint, kan dit in de toekomst van grote betekenis zijn voor het effect van deze behandelingen.

Verband darmflora en effectiviteit behandeling huidkanker

In dit onderzoek waren vijf klinische centra betrokken; drie in het Verenigd Koninkrijk, het UMCG in Nederland en een in Spanje. ‘Daardoor konden we het grootste cohort patiënten met melanoom en monsters van hun darmmicrobioom samenstellen’, legt Laura Bolte, een van de eerste auteurs uit. ‘Door dit onderzoek konden we vaststellen dat er inderdaad een verband bestaat tussen de samenstelling en functie van de darmflora en de effectiviteit van anti-tumorbehandeling met immunotherapie bij patiënten met huidkanker. In het bijzonder drie soorten bacteriën (Bifidobacterium pseudocatenulatum, Roseburia spp. en Akkermansia muciniphila) lijken meer geassocieerd te zijn met een betere anti-tumor respons’.

Vervolgonderzoek voor verbeteren effect immunotherapie

De samenstelling van de darmflora is aan te passen, bijvoorbeeld door voeding of door poeptransplantaties. Weersma: ‘Het fascinerende van onze resultaten is dat het impliceert dat als je de darmflora aan zou passen, de effectiviteit van een kankerbehandeling beter zou kunnen worden. Dit tonen we in deze studie nog niet aan, maar hier zijn al wel andere verkennende studies naar verricht met positieve resultaten en is nu onderwerp van vele vervolgonderzoeken. Het is dan essentieel om de specifieke kenmerken van de darmflora die de effectiviteit van immunotherapie vergroten, exact te bepalen en te begrijpen. “We zijn er van overtuigd dat deze vervolgstudies nieuwe mogelijkheden zullen bieden voor kankerbestrijding, zelfs voor tumoren in een gevorderd stadium’, zegt Geke Hospers.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen