UMCG biedt dinsdag petitie met 262.100 handtekeningen voor behoud (kinder)hartcentrum aan in Den Haag

Een patiënt, twee ouders van patiënten en een zus van een patiënt met een aangeboren hartafwijking bieden dinsdag de petitie ‘Laat UMCG een (kinder)hartcentrum blijven’ aan in Den Haag. De petitie voor het behoud van het UMCG (kinder)hartcentrum werd 262.100 keer ondertekend.

De voorzitter van de vaste commissie voor VWS krijgt in aanwezigheid van een aantal Tweede Kamerleden van de commissie de petitie overhandigd. Ook nemen zij een bundeling van brieven en verhalen van vele noordelijke hartpatiënten mee.

Bij het tijdelijke parlementsgebouw wordt de petitie aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie voor VWS, in aanwezigheid van een aantal Tweede Kamerleden van de commissie. Behalve de handtekeningen nemen zij ook een bundeling van brieven en verhalen van noordelijke hartpatiënten mee.

De petitie werd gestart nadat bekend werd in december dat toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) de kinderhartcentra in Groningen en Leiden wilde sluiten. Die specialistische zorg moet geconcentreerd worden in Utrecht en Rotterdam, vindt ook zijn opvolger Ernst Kuipers (D66).

Het (kinder)hartcentrum van het UMCG ontvangt veel steun. Meerdere gebouwen, waaronder het stadhuis en DOT kleurden maandagavond rood en op het UMCG was de slogan ‘Laat het hart kloppen in het Noorden’ te lezen. Ook hijsen meerdere organisaties een vlag om het UMCG te steunen.

Het UMC Leiden biedt dinsdag ook een petitie aan, die 70.000 keer is ondertekend. Aan de achterkant van het Tweede Kamergebouw vindt, tegelijkertijd met de aanbieding van de petities een demonstratie plaats van een aantal (kinder)hartverpleegkundigen.

Er is veel verzet tegen het besluit van toenmalig minister Hugo de Jonge omdat gevreesd wordt dat dejarenlange opgebouwde ervaring en expertise verloren gaat en wordt gevreesd voor de gevolgen voor de acute zorg voor kinderen in de regio.

Op donderdag 17 februari praat de Tweede Kamer over de hartchirurgie in Nederland en het hartcentrum van het UMCG tijdens een vergadering van de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen