UMCG: Patiënten met bipolaire stoornis hebben twee keer zoveel stofwisselingsklachten

Foto: De Redactie

Stofwisselingsklachten, zoals verhoogd cholesterolgehalte en hoge bloeddruk, komen twee keer zoveel voor bij mensen met een bipolaire stoornis. Dit blijkt uit een studie van het UMCG. Daarom leven zij gemiddeld ongeveer tien jaar minder lang dan mensen die geen psychiatrische aandoening hebben.

Psychiater Benno Haarman van het UMCG onderzocht met LifeLines-gegevens bij 493 patiënten met een bipolaire stoornis de aanwezigheid van klachten rondom stofwisseling (het zogeheten metabool syndroom). Deze gegevens vergeleek Haarman met een even grote groep van deelnemers die geen psychiatrische aandoening hebben.

Metabool syndroom

Uit internationaal onderzoek blijkt dat in westerse landen ongeveer 2 procent van de bevolking last heeft van een bipolaire stoornis. Uit het onderzoek blijkt dat het metabool syndroom bij deze mensen twee keer zo vaak voorkomt als bij mensen zonder stoornis. Het gaat om respectievelijk 30,6 procent en 14,2 procent van de mensen. Bij patiënten die roken, een hoger BMI hebben en/of antidepressiva gebruiken, kwam dit méér voor. Verder bleek dat ruim de helft van de deelnemers met een bipolaire stoornis geen betaalde baan heeft.

Volgens Benno Haarman benadrukt het onderzoek het belang dat deze mensen hebben bij een goede behandeling van bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol.

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Affective disorders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen