UMCG: “Selenium beschermt tegen ontwikkelen van hartfalen en overlijden”

Foto: De Redactie

Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen. Ook blijken zij minder risico op overlijden te hebben, dan mensen die een tekort aan selenium hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van postdoc-onderzoeker Nils Bömer van het UMCG.

Het was al bekend dat (onder-)voeding een grote impact op het menselijk hart heeft, door bijvoorbeeld een verstoord evenwicht van mineralen en bijvoorbeeld de hoeveelheid ijzer, jodium en zink. Vijftig procent van patiënten met hartfalen lijdt aan een vorm van ondervoeding, zoals een tekort aan micronutriënten als ijzer, jodium en zink.

Voldoende selenium geeft lager risico op hartfalen en sterfte

Vooral niet-rokende mensen met een meer dan gemiddelde hoeveelheid selenium in hun bloed hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen, blijkt uit het onderzoek. Dit gaat om ongeveer 15 procent van de totale populatiebevolking. Deze groep met optimaal selenium-gehalte in hun bloed, bleek ook nog eens een lager risico op overlijden te hebben. Mensen met te laag selenium waren vaker vrouw en vertoonden vaker kenmerken van het metabool syndroom: hoger BMI, hogere ontstekingswaarden, vaker bloedarmoede en ijzertekort. Ook bleken ze vaker te roken.

Rol selenium in menselijk lichaam

Selenium is een soort voedingsstof (micronutriënt) vergelijkbaar met ijzer of jodium. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol doordat ze schadelijke deeltjes kunnen tegenwerken die de cellen aantasten EN ook in de regulatie van schildklierhormoon, ontsteking of kanker spelen zij een rol. Selenium zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten en noten. Het is geen lichaamseigen stof. Een tekort is via een bloedonderzoek aan te tonen.

In dit onderzoek van Nils Bömer komt verder naar voren dat in de Nederlandse bevolking een relatief lage selenium-concentratie heeft in het bloed. Dit komt mede door de relatief lage hoeveelheid selenium die in de bodem zit in Europa in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika. Hierdoor bevatten voedingsproducten die verbouwd zijn in Europa minder selenium dan die uit bijvoorbeeld Noord- of Zuid-Amerika.

Belang van juiste voeding

Volgens Bömer geven de resultaten van zijn studie het grote belang aan om via de juiste voeding de juiste hoeveelheid selenium binnen te krijgen. Ook pleit hij er voor om goed ontworpen klinische studies te gaan doen om te bepalen of het optimaliseren van de hoeveelheid selenium in het bloed, een mogelijke behandel optie is voor mensen met hartfalen. Met name voor de patiënten die een te lage selenium spiegel hebben.

De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in European Journal of Heart Failure.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen