UMCG verricht honderdste levende donor levertransplantatie bij kind

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voerde onlangs met succes de 100ste levende donor levertransplantatie bij een kind uit. Bij deze levertransplantaties is er gebruik gemaakt van een stukje lever van een levende donor. Bijzonder is dat zich sinds vorig jaar steeds meer anonieme donoren, ook wel altruïstische donoren genoemd, aanmelden.

Bij één op de vijf operaties is er volgens het UMCG sprake van een anonieme donor. Deze donoren melden zich vaak spontaan aan of naar aanleiding van een oproep op social media.

Anonieme donoren

Het UMCG voert als enige ziekenhuis in Nederland levertransplantaties uit bij kinderen. Omdat er een tekort was aan geschikte donorlevers van overleden donoren is het UMCG in 2004 gestart met het levende donorprogramma. Al gauw bleek levende-donor-levertransplantatie de uitkomst te zijn. Aanvankelijk was het aantal donoren laag, maar door het toenemend orgaantekort wordt inmiddels het merendeel van alle kinderen getransplanteerd met een stukje lever van een levende donor, meestal een ouder, familielid of een vriend. Daardoor ging de wachtlijststerfte drastisch omlaag.

Daarnaast zijn er het afgelopen jaar veel aanmeldingen van anonieme donoren binnengekomen naar aanleiding van een uitzending van Beau, Hart van Nederland en door publicaties in diverse kranten. Twee jongens hadden dringend een nieuwe lever nodig. Hun ouders hadden eerder via Facebook een oproep gedaan aan potentiële donoren om zich te melden. Om medische redenen was het niet mogelijk dat de ouders van deze jongens een deel van hun lever konden doneren. Daarom deden de wanhopige ouders een oproep aan het publiek om zich te melden als altruïstische donor.

Deze oproep leidde vervolgens tot vele aanmeldingen. Sindsdien zijn inmiddels tien anonieme levende donor procedures verricht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen