AZNN: “Zorg in Noord-Nederland dreigt overvol te raken”

Foto: De Redactie

De zorg in Noord-Nederland dreigt overvol te raken. Het aantal besmettingen en het aantal opnames van coronapatiënten in (Noord) Nederland blijft stijgen. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

In Groningen, Friesland en Drenthe liggen op dit moment 37 coronapatiënten op de IC en 120 in het ziekenhuis. Als het aantal besmettingen en opnames de komende twee weken blijft stijgen, dreigt de zorg in Noord-Nederland overvol te raken.

Er zijn in vergelijking met vorige coronagolven minder Covid-patiënten opgenomen in de noordelijke ziekenhuizen, maar het personeelstekort is hoger. In de ziekenhuizen, bij de ambulancediensten, huisartsen en in de verpleeg- en verzorgingshuizen (VVT) is de uitval van personeel ongekend hoog.

Wat zorgverleners doen om de druk op de ziekenhuizen beheersbaar te houden

Alle ketenpartners werken samen om de instroom in de ziekenhuizen te verlagen en de uitstroom uit de ziekenhuizen te verhogen. Huisartsen geven Covid-patiënten waar mogelijk thuis zuurstofbehandeling. De Meldkamer en de ambulancediensten verdelen patiënten die met spoed zorg nodig hebben zo goed mogelijk over de regio.

Verpleeg- en verzorgingshuizen schalen het aantal beschikbare bedden in de Covid-huizen verder op. Daarnaast wordt de COVID-capaciteit in de ziekenhuizen verder opgeschaald. Dit gaat helaas ten koste van reguliere en niet-spoedeisende zorg. Zo worden veel operaties uitgesteld.

AZNN roept daarom op: “Iedereen kan iets doen om te voorkomen dat de noordelijke zorg de komende weken overvol raakt. Maak de kans dat u besmet raakt met het coronavirus zo klein mogelijk. Neem de basismaatregelen in acht: houd 1,5 meter afstand, gebruik een mondneusmaskers op plaatsen waar dat nodig is, was uw handen en ventileer. Blijf thuis bij klachten en laat u in dat geval testen bij de GGD”.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden