Opnieuw afschaling reguliere zorg Noordelijke ziekenhuizen door opschaling Covid-zorg

Foto: De Redactie

Ook in de noordelijke ziekenhuizen is een snelle stijging in het aantal opnames van besmette Covid-patiënten te zien. Alle negen ziekenhuizen in Noord-Nederland gaan de Covid-capaciteit opschalen en hiervoor de reguliere zorg afschalen conform landelijke afspraken. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) donderdagmiddag in een persbericht.

Het gaat dan om geplande zorg die (tijdelijk) uitgesteld kan worden. “De ziekenhuizen beseffen dat dit een vervelende boodschap is voor mensen die al lang op een wachtlijst staan en nu mogelijk opnieuw te maken krijgen met uitstel van een behandeling”, aldus het AZNN. “Ook vraagt dit besluit opnieuw veel flexibiliteit van onze zorgmedewerkers. We moeten dit doen om ervoor te zorgen dat we klaarstaan om de patiëntenstroom aan te kunnen en zodat de zorg toegankelijk blijft voor onze burgers”.

Per ziekenhuis wordt bekeken hoeveel en welke zorg wordt uitgesteld. Er wordt alles aan gedaan om de kritieke, niet-uitstelbare zorg door te laten gaan.

Landelijk beeld Covid

In het hele land zijn de cijfers van de besmettingen en ziekenhuisopnames verontrustend. Op dit moment liggen er ruim 1.300 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan zo’n 270 op de IC. Als de instroom van patiënten in dezelfde mate blijft stijgen, dan zijn er over twee weken meer dan 2.100 coronapatiënten die onze hulp nodig hebben. Er is vooral een sterke toename te zien op de verpleegafdeling met daaruit voortvloeiend een toenemende druk op de IC-bezetting.

Landelijk is de volgende fase bereikt waarbij verdere opschaling van de klinische en IC-capaciteit voor Covidpatiënten moet plaatsvinden. Daarvoor is afgesproken dat alle ziekenhuizen in Nederland coronacapaciteit op de IC en in de kliniek vrijmaken door reguliere zorg af te schalen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen