UMCG neemt bijzondere slikstoel voor kinderen in gebruik

Foto: UMCG

Het UMCG heeft dinsdag een bijzondere zogeheten slikstoel in gebruik genomen. Met deze stoel kunnen kinderen met slikproblemen beter geholpen worden en een goed voedingsadvies krijgen.

Kinderen met slikproblemen

In het UMCG worden baby’s en kinderen met slikproblemen behandeld vanwege verschillende aandoeningen, zoals hersenbeschadiging, hartproblemen, spierziektes of syndromen. Soms hebben kinderen regelmatig longontstekingen, zonder dat duidelijk is dat dit komt doordat ze zich steeds verslikken.

‘Verslikken in voeding of drinken, maar ook verslikken in het eigen speeksel kan ervoor zorgen dat een kind vaak ziek is, of moeite heeft met ademhalen’, zegt UMCG-logopedist Florentine Schepers.

Slikvideo

Het team kinderlogopedie van het Centrum voor Revalidatie en de afdeling Radiologie van het UMCG onderzoeken deze kinderen. Onderdeel van dit onderzoek is het maken van een slikvideo. ‘Op basis van zo’n video kunnen we goed zien welke substanties voor problemen zorgen en een goed voedingsadvies geven’, zegt Schepers. ‘We adviseren dan bijvoorbeeld om alleen nog toetjes-achtige substanties te eten, of juist alleen drinken. En in sommige gevallen komt er zelfs uit dat een kind beter niets meer kan eten of drinken.’

Betere houding in de slikstoel

Het maken van zo’n slikvideo is vaak lastig. Op een gewone stoel is het moeilijk om het kind in de juiste houding te krijgen, ook omdat kinderen vaak in een rolstoel zitten. Soms moesten kinderen bij een ouder op schoot zitten, wat ervoor zorgt dat ook ouders in het stralingsgebied zitten. Om dit te verbeteren, is de slikstoel ontworpen.

De slikstoel is op maat instelbaar voor kinderen van 2 tot 18 jaar en met een bijpassend kuipje ook geschikt voor baby’s. De stoel is ontworpen door studenten van de opleiding Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, vervolgens gebouwd door kunstenaar Hèlen Meek en tot slot beschilderd door kunstenares Mariëlle Dijkstra. Inner Wheel Groningen-Oost sponsorde de stoel met een bedrag van 4.000 euro.

Jurre heeft weer energie ‘om stout te zijn’

De stoel werd dinsdag officieel in gebruik genomen en werd aangeboden aan de 11-jarige Jurre, patiënt in het UMCG. ‘Jurre is een kwetsbare jongen, die vaak ziek was’, vertelt Schepers. ‘Hij hoestte de hele dag en was daardoor heel moe. Hij had regelmatig een longontsteking.’

Jurre was één van de eerste kinderen waar we in de samenwerking van kinderlogopedie en kinderradiologie een slikvideo bij maakten, vervolgt Schepers. ‘We zagen op de slikvideo direct dat het niet goed ging. Dat de voeding zonder te hoesten zijn luchtpijp inliep. Het had grote consequenties. Samen met artsen, logopedie en zijn ouders besloten we dat Jurre niet meer met de mond moest eten en alles via de sonde binnen zou moeten krijgen. Het had een enorme impact op hem: een jongen die zó genoot van eten en drinken.’

Het voedingsadvies pakte goed uit. Jurre hoest niet meer de hele dag, is niet meer zo moe, heeft geen longontstekingen meer, kan de dagen op school beter volhouden en kan langer opblijven. Hij heeft weer energie om zich te ontwikkelen, om te sporten en te spelen en is af en toe een beetje stout: precies zoals het hoort bij jonge kinderen. Hij drinkt nu alleen water en heeft zijn eigen waterijsjes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen