VR-bril zorgt voor flinke stressafname bij IC-verpleegkundigen

Foto: Publiek Domein

IC-verpleegkundigen ervaren 40 procent minder stress als zij tijdens hun dienst 10 minuten een VR-bril dragen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeker Catheleine van Driel van het UMCG.

Tijdens de coronapandemie was de druk op verpleegkundigen groot. Om hier iets aan te doen, konden IC-verpleegkundigen in het UMCG gebruik maken van virtual reality ontspanning (VRelax). Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat het gebruik van VRelax bij mensen met een depressie, angst-, bipolaire- of psychotische stoornis kan zorgen voor een verbetering van negatieve gemoedstoestanden.

De app bestaat uit tientallen ontspannende en interactieve natuuromgevingen. Van zwemmen met dolfijnen en ontspannen op het strand of in het bos tot meedoen met een klankschalensessie. ‘Met VRelax hoopten we voor IC-verpleegkundigen een moment van rust tijdens het werk te kunnen creëren’, zegt onderzoeker Mathijs Nijland. ‘Uit ons onderzoek blijkt nu dat het werkt: twee op de vijf verpleegkundigen ervaart direct minder stress door VRelax.’ Reacties van gebruikers waren: “Alsof je echt even helemaal weg bent op vakantie” en “het zet je weer in je kracht”.

Werkdruk

Verpleegkundigen konden de VR-bril tijdens hun dienst in een speciale relaxruimte gebruiken, met daarbij het advies om dit minimaal 10 minuten te doen. Ondanks de werkdruk heeft meer dan een kwart van alle IC-verpleegkundigen de VR-bril ten minste één keer gebruikt.

Een belangrijke belemmering voor het gebruik was de hoge werkdruk tijdens de diensten, waardoor de IC-verpleegkundigen soms niet de tijd konden vinden om een korte pauze in te kunnen lassen.

‘Met de resultaten van dit onderzoek hopen we een stimulans te geven aan bredere inzet van initiatieven zoals VRelax in de gezondheidszorg. Hier kunnen patiënten, maar zeker ook collega’s van profiteren’, zegt onderzoeker Catheleine van Driel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen