Primeur UMCG: Ingebruikname van nieuwe Whole-Body PET/CT-scanner

UMCG neemt Biograph Vision Quadra in gebruik.
Foto: Jan Pruim

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft donderdag als eerste ziekenhuis in Nederland de Biograph Vision Quadra Whole-Body PET/CT-scanner in gebruik genomen. Dat meldt het UMCG. De eerste patiënten worden halverwege september verwacht.

“Met deze Whole-Body PET/CT-scanner kunnen patiënten sneller gescand worden, met minder nucleaire speurstof. Ook biedt de Quadra tal van mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek’, zegt Ronald Borra, adjunct-hoogleraar Radiologie in het UMCG.

De Quadra maakt het mogelijk om een groter gebied van het lichaam van de patiënt in één keer te scannen, met minimale hoeveelheden radioactieve speurstoffen en in minder tijd. Na ziekenhuizen in Bern, Sydney en Heidelberg is het UMCG wereldwijd het vierde ziekenhuis dat met de Quadra gaat werken.

Sneller scannen met minder speurstof

‘Met de Quadra kunnen we meer patiënten per dag helpen, doordat de scantijd aanzienlijk verkort wordt’, zegt nucleair geneeskundige en hoogleraar Multimodale Beeldvorming van Infecties en Inflammatoire ziekten Andor Glaudemans van het UMCG. ‘En doordat we minder nucleaire speurstof nodig hebben, kunnen we nu ook kinderen scannen met minder straling.’

Onderzoek naar Long COVID en nieuwe geneesmiddelen

Naast de klinische voordelen biedt de Quadra ook meer mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek, onder meer naar Long COVID. Daarnaast is het apparaat inzetbaar voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, met als doel te bepalen of grootschalig vervolgonderzoek al dan niet zinvol is.

In samenwerking met Harvard Medical School gaat het UMCG ook onderzoek doen naar de mogelijkheden om – met behulp van kunstmatige intelligentie – infecties en oncologische processen beter te identificeren, wat invasieve ingrepen overbodig zou kunnen maken.

Interactie organen in kaart brengen

Doordaqt het gezichtsveld van de Quadra vier keer groter is dan de huidige PET/CT-scanners kunnen gelijktijdig alle vitale organen in één gezichtsveld in beeld worden gebracht en kunnen interacties tussen organen nog beter in kaart worden gebracht.

 

(Op de foto v.l.n.r.: Andor Glaudemans, Ronald Borra, Ate van der Zee (UMCG-bestuursvoorzitter), Bernd Ohnesorge (President EMEA, Siemens Healthineers) en Paul van Snick (gespecialiseerd PET/CT-laborant UMCG))

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden